Majonézový šalát robím dva razy do roka. Aj teraz sme si jeden pripravili, na nadchádzajúce štyri voľné dni. A ani sme do neho veľa vecí nemuseli kupovať. Je výhodné mať fungujúce hospodárstvo. Pre peňaženku aj zdravie.
Ako základ kombinujem motýlikové cestoviny a varené zemiaky nakrájané na hranolky. Zemiaky si dokážeme pestovať sami, našou obľúbenou vedrovou metódou, cestoviny musíme kupovať. Avšak cibuľu, mrkvu aj zelený hrášok dokážeme vypestovať a uskladniť „zadarmo“ v mrazničke pomocou elektriny zo solárnej elektrárne. Čerstvé vajíčka máme tiež vlastné, pretože chováme sliepky. Pestujeme aj uhorky, ale ich nenakladáme do octa, chránime si svoje kosti. Takže na jar kúpime jeden pohár v obchode a vydrží v chladničke aj do Vianoc. Tých pár kúskov nám neuškodí a chuť dodá. Majonézu si síce vieme vyrobiť, ale rovnako vieme v obchode kúpiť kvalitnú a jedna nám bohate stačí na dve misy šalátu, nemusí to v nej plávať, ako v niektorých obchodoch predávajú.
A tak sme si aj na Veľkú noc pochutili na šaláte, kde je väčšina ingrediencií z vlastnej produkcie a teda nám lepšie chutí, pretože skutočne vieme, čo jeme 😉 Navyše nemusíme riešiť aktuálnu výšku DPH ani súčasnú cenu v obchodoch. A v čase, v ktorom by sme zarábali v zamestnaní na vysoké ceny nekvalitných potravín si pestujeme oveľa viac svojich a zdravších a výživnejších a ešte nám ostáva čas budovať si svoje gazdovstvo aj jeho zázemie.