Záhrada v kopci

Pestujeme cukety

Cukety sú zaujímavá zelenina. Keď sú plody malé, majú veľkosť a chuť podobnú uhorkám, len sú jemnejšie. Dajú sa jesť nakrájané na plátky alebo štvrťky. No ale dokážu vyrásť na poriadnu veľkosť. Minimálne v našej záhrade.

Záhon pre cukety vznikol zaujímavým spôsobom. Na jeho mieste stál pri kúpe záhrady starý hrdzavý plot, ktorý sme zlikvidovali a Olinka potom celé jeho bývalé miesto dôkladne prekopala, pretože v zemi ostali zvyšky pletiva, hrubá dvojmetrová železná reťaz a kadečo iné, čo by ste v zemi nečakali. A samozrejme pŕhľava, ktorej korene bolo treba vytrhať. Po takejto dôkladnej očiste ostal pás zeme asi meter široký s jemnou a kyprou pôdou. Tak čo s ňou?

stary plot

Na južný koniec Olinka vysiala asi polovicu trávových semien, zmesi, ktorú kúpila v nejakom záhradkárskom obchode. A na vrchnú časť prišli semená zelenej cukety z Lidlu, koncom mája, priamo do zeme. Miesto je to pod takým zlomom vo svahu, dobre vlhké, takže s polievaním sme veľa starostí nemali, až koncom leta.

jesen_2016-05

Čo z toho vzišlo? Na dolnej strane „Amazonský prales“, ja som to nazýval trávou z Jurského parku, veď vyrástla do dva a pol metrovej výšky! A ani cukety sa nedali zahanbiť. Zo začiatku ich Olinka zberala, aby mala zeleninu ku svojím obedom v práci, veľa sme ich zjedli aj pri grilovačke. Na plátky nakrájané, také jednohubky na zajedanie krkovičky či klobásky.

Lenže cukety rástli skutočne ako z vody, ani sme ich nestačili všetky jesť. A namiesto dvoch malých sme zjedli jednu väčšiu, ale potom tá druhá väčšia narástla za pár dní ešte viac, takže keď sme zjedli tú, ďalšie dve už boli obrovské. Skrátka bolo ich veľa na počet a nakoniec aj na váhu. Nepomáhalo ani zbaviť sa ich smerom k príbuzným a známym.

cuketa-ovcin

Navyše jedna cuketa, čuduj sa svete, nám vyrástla úplne bez nášho pričinenia rovno pri základoch ovčína. Ničomu tam nevadila, a tak sme ju nechali rásť a samozrejme sme zberali jej plody.

cukety

Koncom septembra sme ich už ale pozberali. Veľké ako detská noha :-)) Uložili sme ich v dome, kde je teplota niekoľko stupňov nad nulou a relatívne vysoká vlhkosť. Podľa niektorých zdrojov sa dajú cukety skladovať, ale teraz koncom novembra už vieme, že určite nie do budúceho leta. Niektoré postupne odchádzajú, ale stále ich máme dosť. Dokonca som aj kvôli nim musel postaviť provizórny regál.

regál z rebríka

Keď niektorá cuketa už nie je k jedlu, skončí na kompostovisku. Možno vám to pripadá ako škoda, ale treba si uvedomiť, že nás ich vypestovanie nestálo takmer nijaké úsilie, nijaké postreky alebo hnojivá, ktoré by sme museli kupovať. Takže keď sa živiny v nich obsiahnuté zrecyklujú v komposte, budú využité pre ďalšiu zeleninu.

Budúci rok celkom určite budeme cukety pestovať znova. Chutia nám a rastú celkom samé.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

1 Komentár

  1. Elena Petrovičová

    Dobry den,
    z takychto odlezanych cukin-(maju menej vody) je vyborny tento kolacik, doporucujem vsak piect klasicky bez ventilatora, ten mu neprospel.
    Ja pestujem v poslednej dobe hlavne zlte cukinky, aj z tych je dobry kolac, vacsinou ich vsak stihame oberat drobne.
    S pozdravom
    Ela

    CUKINOVÝ KOLÁČ
    Cukinu očistíme, vnútro vydlabeme a nastrúhame na hrubo – veľké
    oká…najlepšia na koláč je veľká, už dlhšie odtrhnutá cukina….
    hrnček = 3 dcl

    3 hrnčeky cukiny
    3 hrnčeky hrubej múky
    1 a 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
    1 hrnček oleja
    3 veľké vajcia – menšie 4 ks
    1 kypriaci prášok Oetker
    1/2 malej lyžičky sódy bicarbony
    do časti cesta kakao

    podľa chuti pridáme hrozienka, kokos, sekané orechy, kúsky
    čokolády,časť množstva cukiny môžeme nahradit strúhanými jablkami (
    asi 2 – 4 kusy, nevadí ani iná kombinácia pomeru jablk )

    Všetko spolu zmiešame, cesto zostane po zmiešaní riedke……asi
    polovicu cesta vylejeme na maslom vymazaný plech, posypaný múkou, do
    druhej časti cesta pridame kakao.

    Povrch posypeme sekanými orechami, kokosom, hnedým, či bielym
    kryštáľovým cukrom podľa chuti…

    ! KOLÁČ TREBA NECHAŤ VYCHLADNÚŤ – NEKRÁJAŤ KÝM NEVYCHLADNE !

    Pozn. Ked nam zostane cukina, môžeme si ju zamrazit nastrúhanú na
    budúci koláč, alebo pridat tretinu množstva zemiakov a obvyklé prísady
    a napiecť si placky 🙂

Napísať odpoveď pre Elena Petrovičová Zrušiť odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.