Záhrada v kopci

Ktorá modrá je lepšia?

Len nedávno sme dojedli zemolezy, ešte sme nestihli obrať všetky jahody a už obchádzame kríky s modrými plodmi, aby sme zisťovali, ktoré sú tento rok chutnejšie. Začínajú dozrievať prvé muchovníky.

Namiesto populárneho sloganu „Modrá je dobrá“ mám radšej „Modrá je lepšia„, ktorý sa spája s mojou pretekárskou kariérou. Ale najlepšie aj tak znie slogan, ktorý je nadpisom tohto článku. Nemá nič spoločné s politikou, hudbou ani modelárskym snažením, ale so zdravím, chuťou a životnou pohodou. V našej záhrade už máme jedenásť odrôd tohto zaujímavého a nenáročného ovocia a pretože nedozrievajú naraz, ale všetky v rozpätí až dvoch mesiacov, máme sa na čo tešiť.

Vpredu vpravo Martin, za ním Smoky, vľavo štíhly Obelisk

Muchovníky (Amelanchier) nevyžadujú ani kyslú pôdu, ani okopávanie ani pravidelný rez, jednoducho si rastú a plodia. Biele kvety skoro na jar vystriedajú najprv červené a po dozretí modré plody na stopke. Skvele chutia, každá odroda trochu inak, rovnako nie sú rovnakej veľkosti, ale sú ich plné kríky, až sa konáre prehýbajú. U nás už za tých desať rokov dorástli do impozantnej výšky, takže tiež poskytujú tieň. Stačí sa prejsť a natrhať, buď na priamy konzum alebo do pohárikov ako zatváraniny.

Onedlho budú všetky zrelé

Prvé dozrievajú Martin a hneď po ňom Smoky, onedlho bude jedlý aj Princ William, na Lamarckov si asi týždeň ešte počkáme. Tak keď ideme ku sliepkam, máme ich po ceste a môžeme si nabrať plné ústa, koľko nám chutí. Kríky medzitým poriadne vyrástli a majú veľa plodov. Až sa konáriky prehýbajú. Takže ako dozrievajú postupne jednotlivé bobuľky, oberám ich z koncov vetvičiek, aby som ich odľahčil a menej sa prehýnali.

2 Komentáre

  1. Michal

    Plodí dospělé muchovníky každý rok ? Mám zatím mladé keře 2-3 roky ale plodí každý druhý rok. Naštěstí mám více odrůd tak se střídají…

    1. Záhradník (Autor článku)

      Za těch deset let se nestalo, že by některý neplodil. Nemůže to být nedostatkem vody nebo chudou půdou?

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto stránka používa Akismet na obmedzenie spamu. Zistite, ako sa spracovávajú údaje o vašich komentároch.