Záhrada v kopci

Mulč zostáva na zimu na mieste

Často dostávame otázku, čo robíme s mulčom na záhonoch na jeseň, čo s ním robíme v zime, čo robíme s mulčom na jar. Nuž odpoveď je veľmi jednoduchá, aj keď pre mnohých zatiaľ nepochopiteľná. Nič. S mulčom nerobíme nič, iba ho v prípade potreby dopĺňame.

Ja viem, pre permakultúrou nepobozkaných záhradníkov je to ako mrle v… Kedy sa konečne tá slama dá preč a záhon porýľuje? Niž nikdy. Načo by ste rýľovali, keď rýľujú pod slamou dážďovky? Aby vám burina zase vyrástla a mohli ste okopávať? Fakt po tom tak veľmi túžite?

Už som počul názor, že „Mňa okopávanie baví“ alebo „Ja viem len okopávať“. Nuž tak pre vás naše rady ani permakultúra nie je. Ak ale si nezamieňate cieľ s prostriedkom, tak odložte rýľ aj motyku (ale nie veľmi ďaleko, pri vysádzaní nových rastlín sa budú hodiť) a nachystajte si slamu alebo seno. Nakoste, nasušte alebo kúpte a uskladnite. A používajte. Radšej viac ako menej.

Keď rýľujete alebo okopávate záhon, mali by ste vedieť čo robíte a prečo to robíte. Skutočne vedieť, nie len tvrdiť, že sa to má alebo že sa to vždy tak robilo. Že je niečo bežné ešte neznamená, že je to správne, ani v záhradkárstve. A úplne rovnaké je to aj s mulčovaním. Vedieť „prečo“ je veľmi dôležité.

Ako funguje mulč

Musím to každému opakovať, tak si to neodpustím ani tu. Ale keď píšem mulč myslím organickú nástieľku zo sena, slamy alebo drevnej štiepky z listnatých stromov. Nijaký štrk, ktorý prehrieva a vysušuje pôdu (presne opačne ako slama) ani drvená borovicová kôra, ktorá okysľuje pôdu (presne opačne ako slama). Mulč skrátka nekúpite v vrecovaný v záhradkárskych predajniach. Zatiaľ určite nie. Mulč totiž pomáha šetriť, nie platiť viac. Je to totiž proti „pravidlám“ súčasnej komercie. Aj preto v televíznych magazínoch a časopisoch sa dočítate o mulčovaní len polopravdy alebo skreslené informácie. Každý chce vaše dobro, nedajte si ho vziať (peniaze)!

sadenie priesad do vyvýšeného záhona

Keď vysadíme priesady, obložíme ich mulčom zo slamy alebo sena. Alebo na mulčovaných záhonoch urobíme v nástieľke medzeru a do nej vysejeme či vysadíme zeleninu. Zem pod mulčom ostáva kyprá a vlhká, nie je vysušovaná. Nemá svetlo, tak v nej neklíčia buriny. Odpadá dôvod na rýľovanie a okopávanie, odpadá dôvod na časté zavlažovanie. Jediný problém môže byť s dusíkom. Čerstvá slama totiž odoberá dusík z pôdy, aby ho neskôr do pôdy vrátila. Preto je dobré použiť na mulčovanie staršiu slamu, nevadí, že je namoknutá, veď nejde pod kravy, ale na záhon.

Súvisiace:  Prvé priesady sú už v záhonoch

Ako sa slama rozkladá, v prechodnej vrstve medzi pôdou a slamou problém s dusíkom už nie je. Preto je výhodné mulč pridávať stále zhora (však ako inak?) a tu čerstvá slama problémy nerobí. A kým sa dostane táto nová vrstva na spodok, lebo tá stará sa za pomoci dážďoviek a baktérií premení na humus, bude stará aj ona. A na nej opäť čerstvá vrstva, ktorá ju prikryje.

No a teraz mi skúste navrhnúť, čo mám odpovedať ľuďom, ktorí sa ma ako verklík vypytujú, kedy majú tú slamu na jeseň dať preč a či ju majú zarýľovať. Prosím o návrhy slušných odpovedí, lebo tie šťavnaté som už použil a tie kyslé tváre som už videl.

Skrátka mulč zo slamy, sena či drevnej štiepky ostáva na záhonoch aj cez zimu. Jednak sa postupne rozkladá a obohacuje pôdu o živiny (ale keď vás baví trápiť pôdnu faunu, kľudne si prihnojte záhony NPK, niekto vyhadzuje peniaze von oknom, niekto do záhonov – dobrú chuť) a jednak ju chráni pred zamrznutím, takže dážďovky a baktérie pre vás pracujú aj vtedy, keď je „záhrada zazimovaná“ (fuj ako nenávidím tento výraz).

Že to v záhrade žije aj v zime a mrazoch zbadáte na jar. Veľmi ľahko sa vám môže stať, že nič neuvidíte. Alebo takmer nič, pretože sa vám slabšia vrstva mulču dokonale rozloží. Na jar ju treba preto doplniť, aby burina, ktorá tiež čaká na teplo a slnko, nemala šancu. Keďže sena je na jar málo (nové sa limitne blíži k nule) a nie každý si pestuje vŕby na štiepkovanie ako my, oplatí sa po žatve nakúpiť slamu (ako my), aby bola vždy poruke.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.