Záhrada v kopci

Odkiaľ berieme inšpiráciu pre našu záhradu?

Často dostávame túto otázku. Ľudia si myslia, že nás samých niečo také, čo máme v záhrade, nemohlo napadnúť. Sčasti majú pravdu, niektoré veci sme odkukali. Myslím si, že to nie je hanba poučiť sa u lepších a skúsenejších. A naše zdroje nie sú tajné, tak vás s nimi zoznámim.

Mnoho ľudí v dedine si myslí, že sme záhradu nikdy predtým nevideli. Iste, tu sme nováčikovia, ľudia z mesta, ale nie bez skúseností. Olinka pochádza z dediny, ja som na dedinu tiež nemal ďaleko ani za mladi ani v neskoršom veku, naši rodičia pochádzali z vidieka a niečo sa na nás tiež nalepilo. Nehovoriac o viac ako pätnásťročných skúsenostiach Olinky v malej záhradke, v podobnej som pomáhal aj mojim rodičom. Videli sme staré „osvedčené“ postupy, sami používali tie naozaj overené a tiež sme sa naučili, čo nefunguje a aj prečo.

Základom pokroku je pochybovanie. Pochybovanie o niečom, čo pre iných je pevne dané, nemenné. Stačí sa pozrieť do knihy alebo sledovať dokument z oblasti poľnohospodárstva a vnímať tvrdenie, ktoré je v rozpore zo zaužívanými zvyklosťami. Potom už človek sám hľadá ďalšie informácie, ktoré tvrdenie vyvrátia alebo naopak potvrdia. A ak urobíte experiment na svojom políčku a overíte si, že neklamali, že „kacírska myšlienka“ naozaj prináša výsledky, potom už niet cesty späť. Začnete sami vyhľadávať články v magazínoch, na internete aj tlačené knihy o alternatívnych spôsoboch pestovania a starostlivosti o pôdu aj rastliny. Spočiatku sa vám tieto „nové“ spôsoby zdajú čudné, no prax ukáže, že sú účinné. Vo výsledku máte menej driny, potrebujete menej peňazí a máte viac úrody. A možno aj krajšiu záhradu 😉

Hoci radi a často pracujeme s internetom, veľkou inšpiráciou pre nové spôsoby práce v záhrade aj pre nové objekty v záhrade sú nám knihy. Medzi iným sme sa z nich naučili, že s prírodou netreba bojovať, ale spolupracovať. Že keď vyplejete burinu v určitý deň, nebude rásť vôbec a keď zasadíte strom v iný konkrétny deň, bude rásť a mohutnieť a žiadne choroby ho neohrozia. Všetky tieto dni vyčítame z Lunárneho kalendára, bez ktorého v záhrade aj domácnosti nerobíme žiadne významné práce. Môže sa vám to zdať čudné, ale stačí posunúť napríklad umývanie okien o jednu sobotu a máte ich čisté o polovicu času skôr.

Keď už vieme KEDY, je dobré rozhodnúť sa aj AKO. Ako pestovať efektívnejšie, bez chémie, využívať silu prírody aj miestne podmienky, ako obmedziť škodcov ale aj chémiu, ako rozumieť tomu, ako rastliny v prírode koexistujú. Veľkým znalcom týchto procesov je Rakúšan Sepp Holzer. Máme doma jeho knihu Zahrada k nakousnutí Permakultura podle Seppa Holzera. Kniha je síce v češtine, ale to nikomu normálnemu nemôže vadiť. A čo o knihe píše vydavateľ?
V tejto jedinečnej, praktickej a bohato ilustrovanej knihe vysvetľuje SEPP Holzer základné princípy jeho vlastnej formy permakultúry a zmýšľanie. Jeho horský statok „Krameterhof“ sa dávno stal symbolom nového typu poľnohospodárstva – záhradníčenie podľa vzoru prírody – vlastného súkromného raja v živej prírodnej harmónii.

Súvisiace:  Čaj a čokoláda je základ

Ak chcete pochopiť, čo to permakultúra je a ako to všetko funguje aj bez veľkej námahy a s malým počtom ľudí aj na veľkých pozemkoch, táto kniha nesmie chýbať ani vo vašej knižnici. Či skôr na stole, lebo sa budete do nej neustále pozerať.

Ďalšou knihou, ktorú ani počas sezóny určite neodložíte je Permakultúra s podtitulom: Záhradníčenie v súlade s prírodou, Funkčná záhrada s minimálnou údržbou.
Autor vysvetľuje koncept permakultúrneho pestovania a ukazuje, ako zostaviť spoločenstvo rastlín, v ktorých by sa dlhodobo darilo zelenine, stromom aj bylinkám. Ukazuje, ako záhradu založiť, aké sú najvhodnejšie tvary záhonov a ako rozmiestniť rastliny podľa úžitkovosti i veľkosti tak, aby vznikol funkčný ekosystém, ktorý vyžaduje minimálnu údržbu. Popisuje tiež, ako pritiahnuť užitočný hmyz, ktorý bude slúžiť ako prirodzená obrana proti škodcom, ktoré druhy kumulujú najviac živín potrebných ako hnojivo a mnoho ďalšieho.

Aby som túto knihu viac priblížil, opíšem sem zoznam kapitol:

– Prečo permakultúra
– Základy permakultúry
– Design permakultúrnej záhrady
– Zlepšovanie pôdy
– Permakultúrne plodiny
– Pestovanie zo semien
– Permakultúra a spoločnosť

Text na 256 stranách dopĺňa množstvo fotografií.

Ak vás zaujal náš spôsob hospodárenia vo veľkej záhrade, chcete si overiť, ako platí moje tvrdenie, že permakultúrna záhrada vôbec nie je drina, ako je možné dosahovať úrodu bez rýľovania a okopávania, využite zimné večery a prečítajte si tieto dve knihy. Na jar budete pripravení a na jeseň oddýchnutí bez toho, že by ste mali menej úrody vo vašej záhrade.

Pestovanie ovocia a zeleniny bez nadbytočnej chémie, umelých hnojív a s minimom záťaže pre prírodu niekto nazýva permakultúrou a niekto ekozáhradou. Myslím si, že na pojmoch nezáleží, ide o o to, čo skutočne v záhrade robíme a čo chceme dosiahnuť. Ak ste stále ortodoxný záhradkár, ktorý spaľuje odpad a kupuje hnojivá, chemickými postrekmi likviduje všetok hmyz a pravidelným ryľovaním bráni dážďovkám v skvalitňovaní vašej pôdy, začnite touto útlou knižkou. Na 120 stranách malého formátu sa v knihe Zakladáme a udržiavame ekozáhradu dozviete, že:
Prírodné záhrady korešpondujú so súčasným zvyšujúcim sa záujmom o udržateľný spôsob života. Snahou autora je ukázať, že záhrada nie je len bojiskom, kde sa stretávajú so škodcami a burinou. Nemusí byť ani testovacím miestom pre chemikálie, ktoré v záujme bohatej úrody používame. A už vôbec nemusí byť pracovným táborom, kde sa záhradník zoderie z kože. Publikácia sa naopak snaží ukázať krásu a efektívnosť záhradnej spolupráce s prírodou, ktorej výsledkom by mal byť priestor vhodný nielen pre relaxáciu, ale aj zber chutnej a zdravej úrody. A to všetko s minimom ťažkej práce a finančných prostriedkov pestovateľov, navyše s pozitívnym efektom pre naše životné prostredie.

Súvisiace:  Prvé hlúbiky na raňajky

Keď vás koncept prírodnej záhrady zaujme a budete chcieť preniknúť viac do hĺbky a chcieť viac zdravej zeleniny a ovocia pre celú rodinu, siahnite po knižke Kompletní návod k vytvoření EKOZAHRADY a rodového statku. Kniha má 341 strán a ako už názov napovedá, nejde len o prácu v malej záhradke, naučíte sa aký veľký pozemok stačí na to, aby celá rodina mala zaistenú obživu. Ale bez driny, ktorá tradične predstavuje prácu na poli, v sade aj záhrade.

O knihe

Kniha čitateľnou a zábavnou formou vysvetlí základné pravidlá fungovania prírody, pri ktorých dodržaní je veľmi jednoduché vytvárať krásne jedlé a prírodné záhrady, ktoré vyžadujú minimálnu údržbu a majiteľovi prinesú maximálny úžitok. Metódy tu opísané sú aplikovateľné na ľubovoľne malý či veľký priestor. Zámerom knihy je predstaviť hlavné myšlienky novo sa rodiaceho prístupu k záhradničeniu, prírode a planéte Zem celkovo. Naozaj nový je samozrejme len ľudský prístup, pretože princípy v nej opísané sú len stručným zhrnutím toho, ako príroda zahradničí od počiatku sveta. Kniha Ekozáhrada je vytváraná tak, aby aj po prvom prečítaní bola pre čitateľa lákavá a stala sa pre mnoho ďalších rokov základným študijným materiálom pri vytváraní vlastného osobného raja. Je dostatočne čítavá pre úplných laikov, ale zároveň inšpiratívna a poučná pre odborníkov a profesionálov. Autor Jaroslav Svoboda získaval svoje znalosti z oblasti permakultúry a prírodných záhrad počas zahraničných ciest. Po návrate do Čiech sa začal venovať dizajnu ekozáhrad.

Na záver tu mám tip na dve tenké knižky s témou biozáhrady.

Prírodné pestovanie ovocia a zeleniny nielen prináša na náš stôl o mnoho chutnejšie jedlo ako je zvykom; vedie nás tiež ku koreňom našej existencie a umožňuje nám celkom bezprostredne poznávať zmysel nášho života, pretože pri práci v biozáhrade je naša činnosť zameraná na život. Táto práca nám umožňuje spoznať najrôznejšie súvislosti medzi svetom rastlín a svetom živočíchov, krajín, vesmírom a človekom. Práca a zábava tu už nie sú – na rozdiel od väčšiny produktívnych činností – nezmieriteľnými protikladmi. Pozorovať klíčenie a rast rastlín a pomáhať mu, prežívať neustálu premenu prírodných dejov – táto zmysluplná činnosť pod holým nebom nás necháva zakúsiť pocity čistej radosti, ktoré sme zažívali ako deti – radosť zo života.

Každý, kto má skúsenosť s pestovaním ovocia a zeleniny, vie, že práca na záhrade nespočíva iba v hnojení, siatí, sadení a polievaní, ale že je potrebné vykonávať celý rad ďalších remeselných prác.

Súvisiace:  Dve milé návštevy

Táto kniha prináša čitateľom názorné stavebné plánky a nákresy zachytávajúce jednotlivé kroky, vyčerpávajúce návody na výrobu rôznych typov parenísk, zásobníka na kompost, podperných konštrukcií pre pestovanie bobuľovitého ovocia a zeleniny, návod na vybudovanie zemnej pivnice a ďalších užitočných pomôcok pre biologické aj bežné pestovanie. Čitatelia sa tu môžu naučiť sekať kosou, stavať vyvýšené záhony mohylového a terasového typu, vtáčie búdky a obydlia pre užitočné živočíchy, prerezávať stromy a kríky a mnoho ďalších zručností.

Obe knižky majú asi 130 strán textu, doplneného množstvom názorných obrázkov, aby ste vedeli všetky postupy, ktoré sa rozhodne použiť, správne aplikovať.

Aby som vás neunavoval množstvom informácií naraz, pre dnešok stačí. Načrtol som vám výber z kníh, ktoré sme postupom času objavili a cez internet objednali a samozrejme prečítali, niektoré nie raz. Opakovanie je matkou múdrosti a preto my máme tieto knihy doma na stole alebo aspoň blízko po ruke, aby sme si vždy mohli overiť niektorú informáciu alebo detailne pozrieť, čo nám možno z hlavy už vyfučalo. Preto keď k nám príde domov návšteva, rozprávame sa aj o týchto knihách aj o našej záhrade. Ale nebojte sa, miesto na šálku kávy či dobrého čaju, aj z byliniek z našej záhrady, ešte na stolíku v obývačke zostalo.

Nedá sa povedať, že slepo dodržiavame všetky rady, ktoré sme v knihách našli. Olinka má experimentálneho ducha a sama skúša nové spôsoby. No základná zmena prístupu k záhrade a k jej spravovaniu sa udiala pod dojmom týchto kníh. Veríme, že pomôžu aj vám uľahčiť si prácu, využiť sily prírody vo svoj prospech a užívať si svoju záhradu plnými dúškami.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.