Pozrel som si poznámky, prvý tohoročný mráz prišiel asi o mesiac skôr, ako vlani. Vždy nás to zamrzí, keď prvý mráz skolí citlivú zeleninu a po ňom je opäť mesiac relatívne teplo. Len už nie je čerstvá zelenina, jeme tú zo zásob, ktorú sme obrali tesne pred mrazom.
Nórska predpoveď počasia pre našu dolinu je celkom presná, s výnimkou teplôt blízkych nule. Tam je tolerancia 4 stupne, bohužiaľ do mínusu 🙁 Takže ak je predpovedaná nočná teplota +6°C, som v pohode, ale ak sa objaví +4°C, spozorniem. To hrozí nula, teda mrazík. No a pri predpovedi +2°C, hoci len na hodinku pred svitaním, tak viem, že je zle.
Tentoraz strašili prízemnými mrazmi v celoštátnych médiách už od pondelka. „Možno na Orave,“ komentujem tieto výstrahy, kde my nie sme. Rovnako ako predpoveď letných tropických horúčav komentujem „Možno v Hurbanove“, kde tiež nie sme. Čo ma neprestáva udivovať, že aj napriek negatívnej skúsenosti s „presnosťou“ a pravdivosťou takýchto televíznych predpovedí počasia im ľudia neprestávajú dôverovať. A tak mnohí už v pondelok zlikvidovali celé porasty paprík a paradajok, lebo veď príde mráz, zo všetkého bude hnoj a keď začne pršať, nebude sa dať do záhrady ísť. Nuž, ako hovoria na Britských ostrovoch: Život je ťažký a keď si hlúpy, je o to ťažší.
V pondelok ráno som si zo záhonov obral k raňajkám najkrajšie papriky a paradajky plus dve uhorky, lebo keď prší, málokedy mrzne. Možno na Orave 😉 A v utorok som si to zopakoval. No v utorok večer už sme radšej všetky plody, ktorých by bola škoda, z kríkov obrali do malých bedničiek a uložili do kuchyne starého domu, kde bola teplota 12°C. A tie, ktorých by škoda veľmi nebola, ostali na kríkoch. Máme totiž skúsenosti, že naozaj prízemný mráz našej zelenine na pol metra vysokých vyvýšených záhonoch málokedy ublíži, navyše plody v húštine sú slušne chránené aj proti ľahkému mrazu. A ak by bolo ešte mesiac pekne, tak budeme mať stále čerstvú zeleninu, hoci možno nie extra kvality, ale aj druhá trieda je u nás zdravá 🙂
Prvý mrazivý deň bolo nadránom -0,1°C. Bolo vidno na hokaido tekviciach, že ich to trochu „šľahlo“, ale ostatná zelenina aj figy boli v poriadku. Druhý deň už bolo -0,3°C, ale nijaké zmeny som nebadal. A tretí deň už bolo -0,6°C a už bolo badať aj na uhorkách a paradajkách, že „dostali za uši“. Na figách ale listy neočerneli, len asi o ďalšie dva dni sa niektoré začali na koncoch krútiť. No plody neboli poškodené.
Ani dva dni po skončení obvyklých trojdňových ranných mrazíkov sa nové škody na ničom neobjavili. Život pokračuje ďalej, len pre zeleninu k raňajkám si chodíme do starej chalupy a hokaido sú uložené v novom dome, lebo im najviac prospieva suchý vzduch a „spálňová“ teplota. Škoda toho skoršieho nástupu chladu, lebo zelenina by na kríkoch vydržala dlhšie, ako obraná v bedničkách. Takto vieme, že občas bude treba nejaký nahnitý plod vyhodiť do kompostu. Tam, na rozdiel od hnedého kontajnera 😉 , bude zužitkovaný pre ďalšie použitie.
Takže už zostáva zlikvidovať vňate na vyvýšených záhonoch a záhonoch Rozuma a vybrať kolíky, aby zimu prečkali v suchu pod prístreškom.







