Ešte sme nestihli pojesť a pozbierať čierne a červené ríbezle, ešte máme na kríkoch muchovníky a už sú tu egreše, zelené aj červené, čo na nás volajú: „Zjedzte nás, zatvorte do pohárikov!“ A tak budú nové zatváraniny.
Egreše nám rastú všade tam, kde v radoch sú posadené čierne a červené ríbezle. Teda väčšinou pri plotoch. Sú o niečo menšie, ako ríbezle, aj je ich menej a nechystáme sa z nich robiť lekvár či kompót. Jedine zatváraniny si z nich Olinka robí, do raňajkovej kaše. Lenže aj maliny jej ostali z minulého roka, zopár pohárikov, a už dozrievajú nové. Bude asi musieť na raňajky viac jesť 😀
Ale ja jej s tými egrešmi milerád pomôžem. Vždy keď idem okolo, si zopár odtrhnem a zjem. Najradšej skoro ráno tesne po svitaní, kedy idem skontrolovať kuríny a potom polievať zeleninu. Spolu s ríbezľami a muchovníkmi, či jahodami, čo práve aktuálne u nás zreje, sú to také moje predraňajky, lebo k raňajkám si sadám až okolo deviatej.
Tento rok máme skutočne málo čerešní, nedá sa to porovnať s minulým rokom. Zato je záľaha moruší, ale aj egrešov, ríbezlí, muchovníkov nepočítane. Takže je vlastne jedno, čoho sa urodí veľa, hlavne že je ovocie. A to znamená nie len chuť, ale aj minerály, vitamíny, stopové prvky. A zaručene BIO.