Záhrada v kopci

Tečie voda tečie

S vodou je vždy problém. Aj keď jej je veľa, aj keď jej máte málo. My jej teda málo nemáme a ako problém sa veľa vody ukazovalo na našom pozemku už od začiatku. No ja som si s ňou poradil. Dnes prvý raz uverejňujem videá z našej záhrady.

Už keď sme sa v záhrade boli prvý raz pozrieť, čľupkali sme v rozbahnenej tráve. Krátko po zakúpení prišli jarné dažde a vyzeralo to na malú pohromu. Vo dvore bol náznak nejakého járku, roky nepoužívaného, tak to bola jedna z prvý vecí, čo sme dali do poriadku. Vody výrazne zo dvora ubudlo.

voda na pozemku

Takto to u nás vyzeralo, keď sme záhradu kúpili

Ale odvodňovací járok rieši len tú vodu, ktorá sa objavila v tráve na rozhraní dvora a záhrady. Teda následok, nie príčinu problému. S jej určením mi pomohol môj strýko počas letnej návštevy u nás a odvtedy už veci nabrali rýchly spád.

Celkový pohľad na „Kaskády“ v našej záhrade

Vykopal som zberné jamy a odvodňovacie kanáliky v miestach, kde spodné prúdy pretínali náš pozemok a z ktorých sa voda dostávala po dažďoch na povrch a zavodňovala trávnik. Tým som ich prerušil a nedovolil opäť rozbahniť trávnik, po ktorom sme z dvora prechádzali do záhrady.

dvor

Tu je na fotke zo začiatku apríla 2017 vidno, že sa dá suchou nohou chodiť po celom dvore aj záhrade. Od skalky po prístrešok vpravo sú zberné jamy na vodu a kanáliky, ktoré vodu odvádzajú do járku pod plastový mostík a do járku vľavo pri plote von zo dvora.

Na fungovanie odvodňovacieho systému sa ma pýtalo veľa ľudí. Mám tu pár fotiek, ale na fotke nevidno, či voda stojí alebo tečie. A tak som začiatkom mája natočil tri videá.

Na prvom videu je pohľad do hornej zbernej jamy, ktorej dno je nižšie, ako kanáliky vody v pôde. A z nich práve vyteká voda do jamy z rôznych smerov a járkom tečie preč.

To, čo počujete, nie je dodatočne pridaný hudobný podmaz. Takto skutočne spievajú vtáčiky v našej záhrade celý deň 😉

Na druhom videu je vidieť stredná časť odvodnenia. Kanálik pretína viacero vodných prúdov v zemi, v ich miestach je rozšírený a prehĺbený a zbiera vodu po celej trase aby ju zviedol do hlavného járku. V bokoch rozšírení je vidieť, ako ďalšia voda priteká zo zeme a pokračuje väčším prúdom dolu.

Potom, ako voda pretečie popod plastový mostík a dostane sa na južnú hranicu pozemku, v járku medzi dvorom a plotom opúšťa našu záhradu. Aby ale nevyšla všetka voda len tak nazmar, popri járku rastie vyše dvadsiatky vŕb, ktoré tu pestujeme na vŕbový plot. Súčasne spevňujú steny járku.

To, čo vidíte na týchto videách, predstavuje stav pred večerom druhý deň po daždi. Teda dva dni už neprší, ale z kopcov nad záhradou stále priteká voda na pozemok. A keby som nebol urobil provizórne odvodnenie spodnej časti záhrady, tak všetka tá voda z videa by ostala v trávniku a znemožňovala by nám normálne prejsť zo dvora do záhrady. Vyzeralo by to presne tak, ako na prvej fotke.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.