Záhrada v kopci

Prvá vyrobená MegaWatthodina

Trvalo to 211 dní od jari do konca leta a naša fotovoltická elektráreň má za sebou prvú veľkú métu. Vyrobili sme a spotrebovali zo Slnka našu prvú MegaWatthodinu, teda celých tisíc kilowatthodín, striedavého prúdu o napätí 230 V.

Do skúšobnej prevádzky som našu solárnu elektráreň spustil na Valentína. A v noci z jedenásteho na dvanásteho septembra sa merač dodanej elektriny do našich rozvodov prehupol cez tisícku. Neviem kedy presne to bolo, lebo už bola noc a ja som si prikuroval elektrickým ohrievačom. Po včerajšom celkom slnečnom dni boli baterky večer plné, tak som bez obáv nechal bežať odvlhčovač v novom dome a pred spaním som si aj prikúril. A tak k naskočeniu prvej tisícky došlo bez fanfár.

Ako som písal v predchádzajúcom článku, po Novom roku som finišoval s elektrárňou, aby som ju dokončil, kým kúpime dom a tiež kým skončí šedé počasie a začne sa na nás valiť slnko. To sa mi aj podarilo a tak sme „zelenú“ slnečnú energiu využili nie len pri výmene strechy, ale aj pri kosení trávy elektrickou kosačkou, pri štiepkovaní najmä vŕbových prútov, ale v neposlednom rade pri odvlhčovaní domu, ale tiež pri zohrievaní vody v bojleri, pečení lekvárov alebo varení leča. A aj pri prikurovaní ohrievačom alebo olejovým radiátorom. Pri všetkom, čo bežne ľudia robia, len za to platia.

Ani naša FVE nebola zadarmo, teda úplne zadarmo nie je ani elektrina z nej. A prvá megawatthodina vychádza, vám poviem, aj dosť draho. No ale ako všetci dúfam, že nejaký ten rok vydrží a tým aj naša súkromná elektrina zlacnie. Hlavne však bez ohľadu na to, koľko elektriny z FVE spotrebujeme, nenaskakujú už nijaké prevádzkové náklady, nijaká faktúra. Pravda, panely musia nejakú elektrinu vyrábať alebo musí byť uskladnená v baterkách. A naša súčasná konfigurácia „FVE Alfa“ je určená na leto, tento rok nám bohate stačila, ale pre jar a jeseň to chce posilniť. Niečo už je namontované, niečo namontovať treba a niečo treba ešte doviezť. Takže to síce zvýši cenu elektrárne, ale aj jej výrobu, takže cena za 1 kWh nestúpne a takto o rok by mala byť zase nižšia.

Pred nami je ďalšia méta: 10 MWh


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 450 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.