Záhrada v kopci

Sliepkam treba škrupiny nadrviť

Aká dôležité je správne zloženie kŕmnej dávky pre to, aby sliepky niesli vajíčka, si uvedomuje hádam každý chovateľ. A súčasťou správnej výživy sliepok je aj dostatok vápnika. Netreba všetok kupovať, keď ho máme dostatok vo forme „druhotnej suroviny“. Len ju vedieť správne použiť.

Škoda len, že si dôležitosť správnej výživy pre seba neuvedomujú niektorí ľudia. Ale to len taká poznámka na okraj, venujme sa sliepkam. Keďže máme dosť vlastných sliepok, máme aj dosť vajíčiek. Aj ujde sa aj našim známym a príbuzným. A tí nám často vracajú nie len obaly na vajcia, ale aj škrupiny. A nezriedka v sáčku spolu s čerstvým kuchynským odpadom, sliepkam na prilepšenie. A tu nastáva problém.

Pokiaľ sú v sáčku len šupky zo zeleniny, nie je problém. Vysypem obsah do výbehu a nechám sliepky sa v tom prehrabovať. No ak sú tam škrupiny od vajec, polovičky, najskôr musím obsah vypreparovať. Prečo?

Sliepka nemá problém zožrať celú škrupinu, ani keď je mokrá. Ten problém sa objaví, ak sa sliepke podarí poškodiť vajíčko pri znášaní. A ako zvedavá sliepka strčí do toho svoj zobák. A v ten moment si uvedomí, že to nie len vyzerá, ale aj chutí rovnako, ako to, čo dostáva do výbehu. A odtiaľ je už len krôčik od vyhľadávania prasknutých vajec k ich cielenému rozbíjaniu. Takže pre gazdu ostáva menej vajec.

Čo sa s tým dá robiť? Možností je niekoľko. Slepačí vývar, perkelt, vyprážané kuracie prsia, pečené kuriatko… Čo sa raz sliepka naučí, to už sa neodnaučí, nezabudne. Jediný liek na takéto neduhy je horúci kúpeľ.

Preto je treba škrupiny od vajec najskôr vysušiť a potom podrviť, napríklad v hrubom sáčku. A až tak podávať sliepkam. Aby si nespojila svoj produkt so svojou potravou a pre chovateľa odstali všetky vajcia.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.