Cukety nám v záhrade v lete rástli na dvoch miestach. A my sme nevedeli, kde ich skôr oberať. Máme ich radi nakrájané na malé kúsky, ako prílohu k chlebu na raňajky. Podobajú sa na uhorky-šalátovky, len ich chuť je jemnejšia. Vhodné sú aj nastrúhané do zeleninových príloh k mäsu, ak obľubujete paleo diétu. A existuje mnoho receptov, v ktorých je cuketa hlavnou surovinou.
Vyskúšali sme cukety nakrájané na kolieska grilovať. Doma ich Olinka piekla. Dokonca sme ju nakrájanú na kocky piekli spolu s tekvicou hokkaido a inou zeleninou. Skvelé ako príloha k mäsu ale aj ako ľahké hlavné jedlo.
Lenže onedlho nám začali cukety dozrievať a dorastať v takom množstve, že sme ich jednoducho nestíhali spracovávať a jesť. Cukety, ktoré sme nestihli odtrhnúť vo veľkosti bežnej v našich obchodoch, rástli do veľkosti naozaj veľkých.
Čo s nimi? Začali sme si robiť srandu, že budeme jesť cukety povinne, ku každému jedlu 😉 Všetci z rodiny už odmietali si cukety od nás brať. Lebo aj tie veľké mali stále dobrú chuť, stále boli šťavnaté. A na rozdiel od tých menších aj dlho vydržali. A tak každé grilovanie končilo grilovaním cuketových koliesok, elektrická rúra piekla zeleninovú zmes s cuketou, kým sme my pracovali v záhrade a tento rok sme si zeleniny, vrátane cukiet, užili naozaj dosť.
Keďže nechováme hydinu ani nič iné, niekoľko cukiet ostalo stále na koreni. Skúsime ich skladovať, uvidíme ako dlho vydržia v zime. A v najhoršom prípade máme v záhrade komposter. Živiny, ktoré cukety vytiahli zo zeme, sa do nej opäť vrátia.