Záhrada v kopci

Archív značky: hnoj

Cuketa ku každému jedlu. Povinne.

Cukety nám v záhrade v lete rástli na dvoch miestach. A my sme nevedeli, kde ich skôr oberať. Máme ich radi nakrájané na malé kúsky, ako prílohu k chlebu na raňajky. Podobajú sa na uhorky-šalátovky, len ich chuť je jemnejšia. Vhodné sú aj nastrúhané do zeleninových príloh k mäsu, ak obľubujete paleo diétu. A existuje mnoho receptov, v ktorých je cuketa hlavnou surovinou. (viac…)

Malé výročie: pol roka v novej záhrade

Začiatkom tretej augustovej dekády sme si pripomenuli niekoľko výročí. Zabudnuté vylodenie spojencov na stredomorskom pobreží Francúzka, takmer zabudnutý útok spojencov na rozvíjajúce sa Československo a najnovšie sme si u nás doma pripomenuli, že je to práve polrok, čo sme začali vytvárať našu prírodnú záhradu na prázdnom pozemku. Malé výročie, pri ktorom je vhodné zrekapitulovať, čo sme za ten čas urobili, čo sa nám nepodarilo a čo ešte urobiť chceme. (viac…)

Prečo paradajky hnednú

Keď sa začala objavovať úroda na kríkoch paradajok, netrpezlivo sme očakávali, kedy zatiaľ zelené plody narastú a začnú pomaly červenieť. Aké bolo naše sklamanie, keď niektoré plody vzápätí od špičky začali chytať hnedú farbu. Pátrali sme, čo to spôsobilo a čo to pre nás znamená. (viac…)

Budovanie vyvýšeného záhona

Čaro vyvýšeného záhona nie je len v jeho výške nad terénom a tým možnosti jeho ľahkého obrábania aj zberu zeleniny. Veľký význam má to, čo na prvý pohľad nevidieť. Jeho obsah, ktorý má na svedomí lepší rast zeleniny, dlhšiu vegetačnú dobu aj úsporu nákladov počas životnosti vyvýšeného záhona. Poďte sa teraz pozrieť, čo sme do nášho vyvýšeného záhona dali. (viac…)