Kuriatka po dvoch týždňoch išli von

Sedemnásť malých kuriatok som doviezol, ako som spomínal, o mesiac skôr, ako bolo plánované. Tým sa všeličo pomenilo a všeličo bolo inak. Ale už sme sa dostali „do normálu“.
(viac…)
Sedemnásť malých kuriatok som doviezol, ako som spomínal, o mesiac skôr, ako bolo plánované. Tým sa všeličo pomenilo a všeličo bolo inak. Ale už sme sa dostali „do normálu“.
(viac…)
Rajčiny sú našou obľúbenou zeleninou a zjeme ich celkom veľa. Čerstvé, nespracované, rovno z kríka. Takže ich vysádzame tiež celkom dosť a vždy sa tešíme, keď začnú dozrievať. Lenže z tých naozaj prvých si neužijeme ani jednu. Dnes už to vieme, preto nás to nemrzí.
(viac…)
Jar je veľmi napínavé obdobie v záhrade. Najmä po vysadení priesad záhradkár s napätím pozoruje, čo mu zas ktorú sadenicu vysekne. Rozhodli sme sa nezostať pasívni a urobiť poriadok najmä s krtonôžkou, takzvaným medvedíkom. Zavrhli sme chémiu aj pasce a našli prírodný spôsob.
(viac…)
Tekvicu a tekvicové jedlá nemusím a svine nechováme. Ale oranžové tekvice hokaido mi chutia, či už pečené alebo ako polievka, a preto ich aj pestujeme. Našli sme im veľmi dobré miesto, kde nepotrebujú žiadnu starostlivosť. A za to, že sa do nich nestaráme, rastú ako divé a dávajú poriadnu úrodu.
(viac…)
Rajčiny nám robia veľkú radosť. Samozrejme ak si odmyslíme neustálu starosť s ich uväzovaním a podopieraním, aby sa rastliny pod váhou plodov nezlámali. Keď začali prvé zelené plody ružovieť a červenať, s napätím sme sledovali, koľko ich bude zase s hnedou špičkou, teda nejedlých.
(viac…)
Keď sme kupovali záhradu, hneď za domom stál starý drevený ovčín, naklonený k zemi. Nič také sme na pozemku nechceli, tak sme plánovali ako sa ho zbavíme a čo najlepšie využijeme zvyšky. A aj sme začali s jeho likvidáciou. Teraz už by malo byť všetko hotové. (viac…)
Vlani som spravil iba jeden vyvýšený záhon pre zeleninu a úroda na ňom bola bohatá. Druhý som dokončoval až na jeseň. Stihol som urobiť drevenú obrubu aj navoziť drevo, seno i haluzinu a časť zeminy a hnoja. No práce prerušila zima a mráz. Dokončenie čakalo až na odmäk túto jar.
(viac…)
Na jeseň a na jar je pôda v záhrade vlhká a mokrá, na mnohých miestach je blato. Aby sa dalo niečo urobiť a aby človek neochorel, je dôležité mať po celý čas nohy v suchu a teple. Zdá sa, že gumáky sú neoddeliteľnou súčasťou vybavenia záhradkára. Vlani som si to myslel aj ja.
(viac…)
Cukety nám v záhrade v lete rástli na dvoch miestach. A my sme nevedeli, kde ich skôr oberať. Máme ich radi nakrájané na malé kúsky, ako prílohu k chlebu na raňajky. Podobajú sa na uhorky-šalátovky, len ich chuť je jemnejšia. Vhodné sú aj nastrúhané do zeleninových príloh k mäsu, ak obľubujete paleo diétu. A existuje mnoho receptov, v ktorých je cuketa hlavnou surovinou. (viac…)
Začiatkom tretej augustovej dekády sme si pripomenuli niekoľko výročí. Zabudnuté vylodenie spojencov na stredomorskom pobreží Francúzka, takmer zabudnutý útok spojencov na rozvíjajúce sa Československo a najnovšie sme si u nás doma pripomenuli, že je to práve polrok, čo sme začali vytvárať našu prírodnú záhradu na prázdnom pozemku. Malé výročie, pri ktorom je vhodné zrekapitulovať, čo sme za ten čas urobili, čo sa nám nepodarilo a čo ešte urobiť chceme. (viac…)