Záhrada v kopci

Prečo paradajky hnednú

Keď sa začala objavovať úroda na kríkoch paradajok, netrpezlivo sme očakávali, kedy zatiaľ zelené plody narastú a začnú pomaly červenieť. Aké bolo naše sklamanie, keď niektoré plody vzápätí od špičky začali chytať hnedú farbu. Pátrali sme, čo to spôsobilo a čo to pre nás znamená.


Paradajky máme nasadené v záhrade na viacerých miestach. Hlavne vo vyvýšenom záhone, ale aj vo vedľajšom mulčovanom záhone a tiež pod stromami v D-éčkach, čo sa nám osvedčilo už v minulosti. Okrem kríčkových paradajok aj divé rajčiny, ktoré majú veľmi drobné plody a dozrievajú do tmavo žltej farby. Ale ja som sa tešil najmä na tie červené. Aj guľaté, aj podlhovasté a mäsité. Mám ich rád s chlebom a maslom, mňam.

Aby som si paradajok užil dosť, Olinka vysiala celkom veľa semien. A takmer všetky jej vzišli. Takže sme mali priesad požehnane, až sme nevedeli, čo s nimi. A keď začali rastliny rásť, prekvapilo nás, ako veľmi. Vyrástli oveľa vyššie a mohutnejšie, ako sme mali doteraz. Tým, že sme ich sadili prakticky do troch rôznych podmienok, sme si zachceli zaistiť, aby v prípade nejakých nepredvídaných okolností aspoň na jednom mieste sa vydarili. Všade mali iné podmienky čo sa týka množstva vody aj slnečného svetla.

A práve na vyvýšenom záhone sa stalo, že kým stačil plod paradajky dozrieť, objavila sa na jeho špičke tmavá hnedá škvrna! Zo začiatku na každom plode, keď sa ale počet dozrievajúcich paradajok zvyšoval, bolo to už len sporadicky. Ale aj tak nás trápilo, čím to je. Doteraz sme sa s tým ešte nestretli. Je to nejaká choroba? Pleseň? Ohrozuje to ostatné rajčiny?

hnedaparadajka

Našťastie sme sa pomocou hľadania na internete dozvedeli, že sa nejedná o nič vážne a už vôbec nie prenosné. Hnednutie špičiek plodov rajčín spôsobuje nadbytok dusíka a nedostatok vápnika v pôde. A prečo sa u nás vyskytla hniloba špičiek paradajok len na vyvýšenom záhone? Veď ovce sa pásli v celej záhrade dve desaťročia. Pretože keď som dokončoval vyvýšený záhon, pod vrstvu zeminy som navozil statočnú vrstvu staršieho ovčieho hnoja zo zrušeného ovčína.

Keďže sa nejednalo o hubovitú chorobu, ale fyziologický problém, takto poškodené plody skončili v komposte. So zvyšujúcim sa počtom dozrievajúcich plodov sa nadbytok dusíka stával menej markantným a neskôr už sme oberali chutné a zdravé červené paradajky.

Na rovnakom záhone pestujeme aj divé paradajky a tiež dva druhy paprík. Tie by mali byť tiež náchylné k hnedej škvrnitosti vplyvom nadbytku dusíka, ale na nich sme tento problém nezaznamenali. Rovnako tak zelenina na ostatných miestach v záhrade netrpí hnedou škvrnitosťou. Aj napriek dlhoročnému intenzívnemu hnojeniu ovcami je jeho koncentrácia nie problematická.

Sem tam ešte nejaká paradajka ohnedne, kompostovisko je, čo by paradajkou dohodil. Ostatné červené plody s chuťou zjeme alebo donesieme domov. Výborne chutia nie len s grilovanými klobáskami, ale aj s chlebom a maslom.


Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *