Záhrada v kopci

Mráz všetko spálil

Po dlhom babom lete sú v jeseni aj také dni, že sú teploty nad nulou nie len cez deň, ale aj v noci. Lenže jediná mrazivá noc stačí na to, aby zlikvidovala posledné zeleninové záhony. A tak je po zvyškoch tohoročnej úrody. Tentoraz to prišlo v posledný októbrový týždeň.

Zo záhonov sme už dávno odstránili zvyšky paradajok a uhoriek, pretože ich listy padli za obeť plesni a aj plody už neboli jedlé. Obrali sme aj všetky hokaido tekvice a aj mrkvy už sú dávno uskladnené. Jediné, čo ešte ostalo na koreni, boli posledné papriky. Nedokázali sme ich tak rýchlo jesť, ako oni stihli rýchlo rásť. Jednoducho sa im na vyvýšenom záhone aj vedľa neho páčilo.

Odtrhnuté plody veľmi dlho nevydržia, takže aj keď sme mali naoberanú zásobu na niekoľko dní, posledné papriky sme nechali na koreni. Tu majú dlhšiu životnosť, ako na tanieri alebo v miske, aj keď už nedorastajú a ďalej nedozrievajú. Pred plánovaným mrazom sme naoberali, čo sa dalo a čo sme boli schopní v horizonte niekoľkých dní zjesť.

Keď sme však v stredu 1. novembra, na štátny sviatok, prišli do záhrady, hneď nám bolo jasné, čo sa tu udialo v noci z pondelka na utorok. Prízemný mráz sa prevalil aj našou záhradou a do výšky skoro pol metra nad zemou spálil všetko, čo mu stálo v ceste. Bolo to vidno na mnohých kríkoch a samozrejme aj na paprikách.

Hoci na vyvýšených záhonoch sa dalo nájsť ešte pár zelených plodov, ktoré boli pevné a nezmäkli. Tie sa dali ešte pár dní jesť. Ale aj tak sme všetky rastliny postupne presunuli na kompost. Konečne som mohol do nového vyvýšeného záhona doplniť asi 15 cm substrátu. O toľko totiž klesla jeho úroveň postupným spracovaním „nálože“ haluziny a sena v jeho základe. Na túto prácu som mal pripravené asi 2 kubíky zeminy z letnej obnovy drenáže a chodníka pri prístrešku.

Na zakrytie novej vrstvy zeminy Olinka použila posledné zvyšky slamy, ktorú sme si nechali doviezť do záhrady vlani na jar. Našťastie už máme objednanú ďalšiu slamu.

Mráz definitívne ukončil produkčnú sezónu zeleniny v našej záhrade.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.