Záhrada v kopci

Tentoraz varíme jablká

Každý rok sa v záhrade darí niečomu inému. A tento rok sa darí viacerým druhom ovocia. Ale niektoré fakt nie sme schopní spracovať kompletne. Po čerešniach, hruškách a slivkách sú na rade tentoraz jablká. Hoci máme len dva veľké stromy, a dva sme kúpili spolu s pozemkom, jabĺk je neúrekom.

Toľko iných prác máme tohto roku, že sa naozaj nemôžeme venovať uskladneniu všetkého, čo u nás vyrastie a dozreje. A ešte to ani zatiaľ nemáme kde uskladniť. Práce nepostupujú tak rýchlo, ako by sme si želali. No ale aspoň časť úrody jabĺk sa nám podarilo spracovať a dlhodobo uskladniť. V zaváraninových pohárikoch.

Na strome ostávajú jablká, ktoré sú kyslé a nezrelé. Takže zbierame tie popadané, ktoré už zrelé sú a chuť majú vynikajúcu. Denne zo tri či štyri jablká zjesť nie je na zahodenie 😉 a berie si z nich aj Olinka do práce, kde ich veľkosť aj chuť udivuje kolegyne 🙂 A chutia aj Ronymu, ale je naučený, že sám si nezoberie, počká, až mu ponúkneme kúsok. Pritom jeho mlsný jazýček je jasným identifikátorom dobrého od zlého jablka.

Takže riešenie podobné ako so slivkami. S vedrami pod strom, zdravé jablká do jedného vedra, poškodené do druhého (a do kompostu) a poďho do kuchyne, kde po očistení a nakrájaní končia v našom veľkom hrnci, pod ktorým hreje špirála napájaná z fotovoltickej elektrárne. A po rozvarení a rozmixovaní sú zmesou s trochou škorice alebo niekdy aj s tabličkou horkej čokolády naplnené malé poháriky, aby som ich potom na desať minút sterilizoval v rúre.

Takto odložené jablká, ktoré nedokážeme začerstva zjesť, poslúžia ako rýchle jedlo, keď nemáme čas alebo sa nám jednoducho nič nechce a len tak sedíme na terase, s pohárikom v jednej ruke, s lyžičkou v druhej a so psíkom pri nohách. Tak nám treba 😉

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.