Záhrada v kopci

Aj paprík sa urodilo dosť

Možno sa vám zdá, že pri opisovaní tohoročnej úrody zeleniny som na niečo zabudol. Nezabudol, len paradajok bolo toľko, že všetko zatienili. Ale veľmi dobre sa darilo v našej záhrade aj paprikám a skvele sme si pochutili aj na nich.

Ľudia papriky rozdeľujú na sladké a pálivé a na červené a zelené. Pálivé sa u nás nenosia, máme radi sladkú papriku a čo sa týka farby, my vieme že sa jedná o jeden a ten istý druh, len v inej úrovni botanickej zrelosti. Takže sa s chuťou zahryzneme aj do tej zelenej, botanicky možno nezrelej, ale chuťovo výbornej a šťavnatej papriky. A nevadí nám, ani keď už chytá červenkastú farbu ba ani keď je sýto červená a farbí prsty 😉

Takže na mojom raňajkovom stole paprika sekunduje paradajkám, ako ste mali možnosť vidieť v minulom článku. A nie len mojom, chutia celej rodine. Samozrejme že aj do leča idú len naše rajčiny a papriky.

plná miska paprík a spokojná záhradkárka

Papriky sa výborne hodia aj do pečenej tekvice hokaido a cukety, pokrájanej na kocky. Aby to nebola len čistá zelenina, Olinka nezabudne pridať do pekáča aj na plátky či kúsky pokrájanú údenú slaninku 😉

V tomto období to už majú paradajky zrátané, zato paprikám sa stále darí a začínajú v našom záhradnom jedálničku prevládať. Najobľúbenejšie sú u nás takzvané jabĺčkové. A aby sme aj budúci rok mohli pestovať túto výbornú zeleninu, nezabudli sme z najzrelších a najkrajších červených plodov odložiť semiačka.

semená zrelej papriky

Pre istotu z viacerých. Do januárového výsevu je síce ešte ďaleko, ale na budúci rok treba myslieť už na jeseň.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.