Záhrada v kopci

Všade samé hrušky

Najväčšiu časť plochy našej záhrady zaberajú porasty ovocných stromov rôznych druhov a odrôd. Nedávnou akvizíciou sme rozšírili počet hrušiek o tri. Ovšem tohoročná úroda je nad naše sily. Opäť si budeme musieť zavolať na pomoc rodinu, aby ich obrala a spracovala, lebo my tento rok naozaj nestíhame.

V pôvodnej záhrade boli tri suché hrušky, jednu spílili pred odovzdaním pozemku (a dosť nám chýbal potom materiál do vyvýšených záhonov) a ostatné sme spílili už my. A vysadili postupne dva stromy a jeden nechali vyrásť z pôvodného koreňa a naštepili doň ďalšie dve odrody. Ďalšie tri hrušky, dozrievajúce postupne jedna po druhej, sme získali druhou akvizíciou. No a teraz máme zase o tri hruškové stromy viac, z toho dve sú statné hniličky.

Plody sa dajú jesť, až keď samé spadnú na zem, ovšem nevydržia dlho, dvadsaťštyri hodín je maximum, potom už naozaj hnijú. A že ich je toho roku dosť! Lenže dosť je aj práce okolo záhrady samotnej, najmä s trávou a už aj so zeleninou, ale stále aj okolo nového domu. Skrátka hrušky jeme, keď ideme okolo stromu, jeden je pri kurínoch, ale také kvantum sami dvaja nespotrebujeme a ani návštevy si nedokážu zobrať viac, ako pár kíl. A tak hrušky zostávajú na zemi, plné včiel a po pár týždňoch sa z nich stanú živiny pre stromy a trávu, vytiahnuté koreňmi stromu z veľkej hĺbky. Teda nevyjde to nazmar.

Viem presne, čo by sa s tým malo robiť a dva veľké stromy sú aj celkom dosť. Dokonca v dedine je k tomu aj technológia, takže nie ďaleko. Len skrátka nie sme my technologicky pripravení a najmä musíme najprv dokončiť započaté dielo, aby sme sa neskôr mohli venovať spracovaniu toho obrovského množstva ovocia. Hrušky a jablone rodia takto bohato zhruba každý druhý rok, takže viem koľko času mám na prípravu všetkého potrebného aj viem, kto mi so všetkým poradí a pomôže.

Zatiaľ z hniličiek, čo nezvládneme, zostane veľa na zemi a z ďalších stromov budú kompóty pre rodinu, možno nejaké ovocné gule alebo koláč. A veľa ich končí v pyré. V horúčave sa cez deň byť veľmi vonku byť nedá, tak sme zavretí v našej novej kuchyni, kde je príjemne aj keď beží náš solárny elektrický sporák.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.