Záhrada v kopci

Zlomená slivka v sade

Na náš starý sad nemáme toľko času, koľko by sme potrebovali a koľko by sme si predstavovali. S tým sme už pri jeho kúpe viac-menej rátali, no dúfali sme, že „sa to“ zlepší časom. Len ten čas nejak neprichádza. Takže do neho chodíme málo často, väčšinou keď je to už nevyhnutné alebo skontrolovať a obrať úrodu ovocia. Občas nás tam čaká prekvapenie.

Pomenovanie „starý sad“, ktoré sme tomuto pozemku dali, presne definuje, o čo sa jedná. Tridsaťárový, miestami prudký, svah, so starými ovocnými stromami. Po jeho kúpe a uprataní sme ako prvé ošetrili stromy, ktoré boli najviac zanedbané dvanásťročným nevyužívaním sadu. Z tohto pohľadu najviac pozornosti potrebovala stará jabloň v dolnej časti.

Slivky v strede sadu, pri čerešniach, tiež už majú najlepšie roky za sebou, mnohé majú poškodené kmene a bolo jasné, že postupne ich bude treba odstrániť. Preto sme dali priestor výmladkom a semenáčom, ktoré posledných šesť rokov pred predajom pozemku nemali pri ovciach šancu. Niektoré semenáče poslúžili na štepenie, ale najmä slivky dostali šancu prejaviť sa „v pôvodnom znení“. Postupne sme ich preberali a triedili, po záverečnom hodnotení niektoré ostanú a niektoré pôjdu na „tepelné zhodnotenie“.

Niektoré stromy ako keby vedeli, že im rastie náhrada, samé sa rozhodli proces výmeny urýchliť. Vlani sme našli dva zlomené konáre na stromoch, tentoraz, po silnejšom vetre, nás čakal komplet vyvrátený strom.

Drevo v strede je už hubovité, nie veľmi tvrdé, kmeň nie je pevný. Zdá sa, že na kuse kôry prúdi ešte miazga do stromu, slivky by mohli dozrieť. Tento rok zrejme nikto v dedine nebude mať dosť materiálu do súdkov, ale na zjedenie sú aj tieto staré neštepené odrody chutné.

Čo už, na jeseň strom komplet odstránim, rozšírim uličku medzi ostatnými a uľahčím prechod stredom do hornej časti sadu. Do grilu alebo kotlíka na horúci kúpeľ sliepkam je treba drevo vždy, nevyjde navnivoč. Vedľa už sa profilujú nové stromčeky, na niektorých sme už ochutnali prvé plody, nezaostávajú chuťou a veľkosťou za tými zo starých stromov. Postupne takto sad obnovíme, a na niektoré zaštepíme iné odrody. Slivky môžeme čerstvé, sušené aj tekuté 😉

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.