Záhrada v kopci

Náš reverzný tok

Tento technický termín bol na Slovensku „populárny“ pár rokov nazad. No u nás je aktuálny od tohto roka a nič nenasvedčuje tomu, že by sa to malo v budúcnosti zmeniť. Skrátka sme zmenili smer niektorých procesov a takto nám to vyhovuje.

V minulosti bolo bežné, že sme po práci išli na záhradu, buď spolu alebo osve, každý ako mal čas a možnosti, a tu sme sa jednak starali o naše kvety, kríky, stromy aj zeleninu podľa aktuálneho ročného obdobia a počasia, prípadne venovali sa budovaniu nových technických zariadení a večer sa vrátili do paneláku a starali sa o domácnosť a jej chod. Teda najmä moja polovička. A od únavy padali do postele, bo ráno bolo treba vstávať do zamestnania.

Tak s tým je teraz koniec. Nie, ešte nie sme dôchodcovia. Ale sme presunuli časť domácich prác sem na záhradu. Ako sa dá preniesť umývanie riadu z bytovky na chalupu? To vám nepoviem, iba to, že sme minimalizovali potrebu kuchynského riadu v bytovke v podstate na raňajky. Obedy sú v práci alebo tu, rovnako večere absolvujeme na záhrade. Ale riady sme odtiaľto vozili do mesta, aby sme ich tam umyli a druhý deň čisté viezli sem.

Už nemusíme. V kuchyni nového domu máme teplú vodu z elektrického bojlera, napájaného z našej solárnej elektrárne. To spôsobilo dve veci. Jednak nemáme snahu extrémne šetriť teplou vodou, ale hlavne umyjeme všetko, čo potrebujeme tu, bez zbytočného a náročného navlačovania v taškách hore-dolu. A v dennom čase, nemusíme sa tým zaoberať po nociach v bytovke.

V kúpeľni je aj zatiaľ staršia automatická práčka, ktorej rovnako chutí elektrina z našej FVE. Naše prepotené oblečenie či špinavé uteráky tiež už nevláčime do mesta a neperieme tak, aby to Olinka stihla pred odchodom do práce vyvešať na balkón a druhý deň zvesiť, lebo večer po návrate z dediny bolo prádlo v noci už zase navlhnuté. Skrátka vyperieme tu, tu aj uschne na gangu na slnku, a zostáva v skrini pripravené na čas použitia.

Ako to výrazne šetrí čas nemusím vyťaženým gazdinkám vysvetľovať. V podstate po návrate domov už máme dávno vypraté a odložené a nemusíme kvôli tomu chodiť skôr domov.

Ostalo iba to „civilné“ oblečenie, čo obliekame doma. Prať na dva razy? Bielizeň skončila najprv v taške a potom v práčke na dedine. Domov sa nosí suché a voňavé oblečenie. Práčka v byte môže byť až do neskorej jesene odstavená. Otočenie procesu prania výrazne ušetrilo na prvom mieste čas a na druhom mieste peniaze za elektrinu. Platíme iba za vodu. Dokiaľ si nepostavíme našu vodáreň 😉

Súvisiace:  Máme o hodinu času viacej

Teraz už naozaj večer po návrate do bytu sa nám stačí len osprchovať a ísť spať. A pracujeme na tom, aby sme aj tento v podstate zbytočný medzikrok vynechali úplne.

Spojenie nového domu a fotovoltickej elektrárne spôsobilo prevrat v našich zaužívaných zvyklostiach. Keď sa k tomu pridá spracovanie ovocia, pečenie kuriatok či príprava iných jedál, musím povedať že tento rok je u nás veľa vecí naruby. Že idú veci reverzným tokom. A my ideme dopredu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.