Záhrada v kopci

Mínus dvadsať kilo

Občas človek nedá pozor a hneď má problém. Mne sa to stalo túto jar pri nákupe kureniec. Doviezol som ich dvadsaštyri a keď už sú takmer dospelé, stále vyzerám, koľko bude sliepočiek a koľko kohútov. Lebo som bol nepozorný, všetko je inak.

Z vajec sa liahne viac-menej rovnaký počet sliepočiek aj kohútikov. Niekomu to vyhovuje, niekomu nie. Ja patrím k tým, ktorí nič nemajú proti kohútom, ktorí sú väčší, ale majú menšiu spotrebu krmiva, lebo neprodukujú vajcia. Len ich netreba nechávať zbytočne veľa zbytočne dlho.

Keď som na jar hľadal vhodné plemeno na chov pre vajíčka aj mäso a v mne vhodnom počte, tak pre veľkých dodávateľov kurčiat som bol nezaujímavý a predajcovia malého počtu zase nezaujímali mňa. Nakoniec som našiel chovateľa, ktorý mal dostatočný počet kuriatok na predaj aj v kvalite, ktorá mi vyhovovala. Čo ma prekvapilo, bol temperament kuriatok plymutiek. Už predtým Kalimero boli oveľa živšie, ako prvé Dominanty, ale plymutky ich predčili vo všetkých ukazovateľoch „života“ v kuríne, boli skrátka všade, všetečné a zvedavé.

Náš kurín je stavaný na 12 až 16 sliepok, v prípade ľahkých nosníc Dominant sa ich 16 zmestí, ale pri ťažších plemenách, ako Pán Šedý či Plymutky je dvanásť kusov asi maximum. To som vedel už pri nákupe, že počas dorastania ich budem musieť oddeliť, aby sa netlačili a vplyvom stresu z málo priestoru „nezvlčili“. Máme na to druhý, menší, kurín pre cca 5 až 7 sliepok aj mobilný výbeh s domčekom, kde sa zmestia až tri kusy. A pre istotu som kúpil strešné laty a voliérové pletivo, a nakreslil ďalší mobilný výbeh s variabilnými priečkami, aby som doň umiestnil potenciálne bojovných kohútov do osobitných sekcií. Problém takýchto „samotiek“ je potreba riešiť vodu a krmivo pre každú sekciu zvlášť, ergo starostlivosť je náročná. Takže len posledný záložný plán, ktorý som nakoniec nezrealizoval, hoci mám polyfúznu zváračku na PPR rúrky aj miskové napájačky, a mohol by som sem poľahky vyrobiť aizovaný napájací systém, aby som znížil prácnosť chovu.

Stále sa mi zdalo, že aj keď kuriatka utešené zobkajú, priberajú a rastú, nevidím rozdiel medzi sliepočkami a kohútikmi, aby som kohútikov včas oddelil a doprial im výživnejšie krmivo na posledné týždne. A to ani vo veku osemnásť týždňov! Boli medzi nimi rozdiely vo veľkosti tela aj veľkosti hrebienkov, no prikladal som to skôr liahnutiu v rozmedzí týždňa, nie v jeden deň.

Súvisiace:  Horí ohník, horí

Potom som si ešte raz pozrel inzerát, na ktorý som kúpou reagoval. Bolo v ňom kuriatka nosníc. O čo ide? Že som kúpil nie zmes päťtýždňových kuriatok, ale iba kuriatka nosníc, sliepočiek. Žiadni kohúti.

Štatisticky by malo byť 12 sliepok a 12 kohútov. Sliepka v dospelosti váži cca 2,5 kila, kohút 4,5. Aj keby ich bolo 10:14 alebo 14:10, nič by sa nedialo. Lenže ak nemáme ani jedného kohúta, plánovaného na výkrm, tak sme prišli mojou nepozornosťou o cca 20 kilo mäsa, ktoré nebudeme mať.

Na druhej strane asi budeme mať viacej vajec, ako sme plánovali. Viacej praženice, viacej sa ujde Ronymu. Píšem asi, lebo koncom týždňa sa v mobilnom výbehu ozvalo prvé nesmelé mutované kikiríkanie!

Vôbec by mi nevadilo mať vo veľkom výbehu k sliepkam jedného kohúta, mohol by som sa budúci rok znova pokúsiť o prirodzené liahnutie kuriatok kvočkou. A ak by ich bolo zopár, len sú teraz malé, tak by sme postupne uvolnili výbeh.

Do jesene chcem mať len jeden kurín, nech na zimu mám menej starostí. Ak budú kohúty, skončia v mrazničke, ak sliepočky, vychutnáme si najprv ich vajíčka. Cieľový stav je cca 10 nosníc, lebo vieme, že päť pre naše potreby je málo.

A nabudúce budem pozornejšie čítať inzeráty. Pečené hydinové mäso mám rád.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.