Záhrada v kopci

Sušíme semená papriky na ďalšiu sezónu

Hoci je jeseň obdobím hojnosti na záhrade, nesmieme zabúdať na budúce roky. Popri vychutnávaní úrody sa venujeme aj zberu semien zeleniny, pretože aj nasledujúce roky chceme mať priesady a potom zeleninu z vlastných zdrojov. Nie je to nič náročné a vlastne to ani nezaberá nijaký čas.

Zeleninu teraz jeme každý deň. Ja si dávam na raňajky obľúbený kváskový chlieb, na dva krajce natriem tvarohovú nátierku a položím pár plátkov šunky. K tomu na tanier pribudnú tri či štyri rajčiny a také isté množstvo paprík. Podľa chuti si vyberám červené alebo zelené. Samozrejme, že paradajky zjem celé, ale papriky vykrajujem. Nejak nemusím chrúmať ich semiačka.

Keď si vyberiem nejakú naozaj peknú papriku, tak z nej vyberiem semiačka a dám ich usušiť, aby bolo na založenie budúcej úrody. Pretože je to prirodzená selekcia, vyberám na to také, ktoré majú pekné plody bez kazov. A prirodzene musia byť dobre zrelé.

Zo zelených paprík sa semená na výsev použiť nedajú. Sú síce „zrelé“, ale len konzumne. Teda dajú sa jesť a majú príjemnú chuť. Skutočne zrelé, botanicky zrelé, sú len červené až bordové papriky a ich semená sú vyvinuté dosť na to, aby odovzdali genetickú informáciu ďalšej generácii a dokázali vo vhodných podmienkach vyklíčiť. Veľa laikov robí chybu vtom, že si odloží semienka zo zelenej papriky v ilúzii, že existujú dva druhy paprík, zelené a červené. Všetky zrelé papriky sú červené, len my im niekedy nedoprajeme čas, zjeme ich skôr, ako dozrejú botanicky.

semená zrelej papriky

Aby sa semená dali uskladniť, musia sa najskôr vysušiť. Ideálne v kuchyni na papierovej servítke. Až potom môžu ísť do skleneného pohárika alebo sáčku na tmavé miesto.

Podobne pripravujeme aj osivo paradajok, ale tohto roku sme od toho upustili. Niektoré rajčiny sa nám nevydarili a aby sme nemali včelami pomiešané odrody, tak použijeme vlaňajšie osivo pre budúcu úrodu.


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.