Máte radi prírodný cesnak alebo dávate prednosť cesnakovej paste? Alebo obľubujete náhrady cesnaku, ktoré majú chuť, ale ako cesnak nepáchnu? A viete vôbec, prečo ľudia jedli v minulosti cesnak? A prečo by ste ho mali jesť tiež vy? A prečo ho vlastne pestujeme a jeme aj my?
Zo všetkých 1250 druhov cesnaku mám teraz na mysli „obyčajný“ cesnak používaný v kuchyni pri príprave jedál. Nie, že by sa nedal použiť aj na iné účely, napríklad liečebné. A to je aj odpoveď na otázky z úvodu článku. Cesnak ako potravina a korenina má špecifickú chuť a po jeho konzumácii cítiť špecifický zápach a v ústach ostáva „ako v polepšovni“. Nedá sa preto povedať, že by bol obľúbený a rozšírený práve z týchto dôvodov.
Napriek tomu ho ľudia pestovali a konzumovali a mnohí tvrdia, že ho majú radi a že im chutí. To sa nevylučuje s protizápalovými a protiparazitickými účinkami a mnohými ďalšími, ktoré popisujú iné weby. Staré a prastaré mamy by vedeli rozprávať. A aj ľudia, ktorí tiež vďaka jednému strúčiku cesnaku každý deň nikdy nemali chrípku.
Pre psov je vraj cesnak jedovatý, a na nete poletuje štúdia, ktorá to skúmala, údajne však dvanásťkrát prekročili odporúčanú dávku, kým bol výskum v prospech chemickej medicíny úspešný. No ale aj lekárnici musia z niečoho žiť, však?
Keďže aj my chceme žiť a navyše sme takí neskromní, že zdravo a dobre, k našej životospráve patrí nie len častý a užitočný pohyb na čerstvom vzduchu, ale aj zdravé potraviny, napríklad cesnak. Tohoročnú úrodu vidíte na fotke, pod nohami sa neustále podpletá náš nový spoločník Rony.
Klobásy (zatiaľ) nevyrábame, tak pre naše potreby toto množstvo cesnaku stačí. Teraz ho stačí už len usušiť a uskladniť, aby bolo z čoho do kuchyne brať. Vlastná špajza je predsa len bližšie, ako klimatizovaný sklad hypermarketu.
Uvoľnená hriadka bola po vybratí cesnaku zamulčovaná senom, ktorého je tento rok naozaj dosť. Voda z pôdy sa tak neodparí, humus nestratí, dážďovky neprídu o svoje ideálne podmienky a vedľajšie rastliny (paradajky a papriky) tak môžu nerušene rásť ďalej.