Záhrada v kopci

Tri stovky doma

Zbožňujem, keď mi niekto pripomína, že som pozemok draho kúpil. A zároveň sa pýta, čo s tým budeme robiť. Nuž to je tak, keby ste vedeli, kúpili by ste ho vy. Takto sa teším ja. Najmä z prezerania aktuálnych letákov potravinových reťazcov.

Vo výbehu pre sliepky rastú tri čerešne. Trochu nahusto, ale ešte sú malé. Okolie som na jar vyčistil, staré pletivá odstránil, trávu pravidelne kosím a vždy odtiaľ ešte nejaký bordel odnesiem. A boli sme zvedaví, aké tie čerešne budú. Lebo začiatok jari bol divoký, pomrzlo celkom dosť ovocných stromov.

No koncom mája boli naše nové čerešne obsypané plodmi a keď začali v júni dozrievať, nestačili sme sa čudovať! Nie len, že ich bolo veľa, boli aj veľké a boli chutné, letné srdcovky, chrupky, kto ich ako volá. A bolo nám jasné, že sami nie sme schopní ich skonzumovať. Stačil jeden telefonát a popoludní sa u nás objavili svokrovci. Za pomoci dvoch rebríkov sme v štyroch za krátku chvíľu obrali toľko čerešní, že za jednu 15 kilovú zeleninársku bedničku si odviezli na kompóty pre seba aj vnúčence a k tomu tri trojlitrové vedierka. Na konzum sebe aj neteri, kde sa zastavili cestou domov.

Čerešne nie sú úplne zadarmo

Pohľad na leták obchodného reťazca mi skoro vyrazil dych. Priznám sa že ceny ovocia a zeleniny nesledujem, lebo to už roky nekupujeme, máme v sezóne dosť svojich. Síce nezavárame, ale robíme zatváraniny a tiež varíme lekvár, takmer zadarmo, lebo máme svoju vlastnú elektrinu a cukru používame minimum.

Hodnota odvezených čerešní predstavuje sto eur, a keďže na stromoch ostalo dva razy toľko, čo sme spolu s ďalšími známymi pojedli, tak len tieto tri stromy nám tento rok „zarobili“ tri stovky. Iste, voči cene pozemku bagateľ, ale peniaze na stromoch nerastú. Zato ovocie áno.

Je pravdou, že toľko čerešní by sme si v obchode nekúpili. No keď dozreje zadarmo v našej záhrade, tak ho zjeme aj v množstve väčšom, než v obvyklom. A keďže naše telo je to, čo jeme, vieme, že skonzumuje výrazne veľa rôznych živín a minerálov, no nijakú chémiu, lebo na ochranu a podporu rastu našich stromov nijakú nepoužívame. Pritom teraz v sezóne skonzumujem denne toľko čerešní, muchovníkov a moruší, že prakticky ušetrím jedno (kupované) jedlo denne. Ovocie na obed doplním vlastným mäskom na večeru a pekný deň je za nami. A peniaze ostávajú v kešeni 🙂

Súvisiace:  Čo je lepšie, ako gumáky?

1 Komentár

  1. Pingback: Slivkový lekvár, ktorý nepripálite - Pestovanie.info

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.