Uvariť vajíčka na tvrdo nie je žiadna veda. Nechať zovrieť vodu a povariť desať minút. Menej by mohlo znamenať, že budú vajíčka na mäkko, viacej je zbytočné, len sa míňa energia. Tak v čom je problém?
Každý deň jedno vajce alebo radšej dve, keď ich je dostatok, jem odvtedy, ako sme začali chovať sliepky. A varím ich naraz desať alebo dvanásť a mám aj svoj obľúbený hrniec. Takže by som to mal mať už v malíčku, poviete si. A aj mám, v našom byte na plynovom sporáku. Tam je to jednoduché, po desiatich minútach vrenia vody, zatvorím plyn, var ustane, vajíčka vo vode vychladnú.
Úplne iné to je na našom „novom“ elektrickom sporáku v našom „novom“ dome. Elektrická platnička sa zohrieva pomalšie a má celkom dlhú zotrvačnosť. Takže som dlhšie čakal, kým začne voda vrieť a keď som po desiatich minútach platničku vypol, voda vrela ďalej.
Po pár pokusoch som prišiel na fígeľ. Dám variť vajíčka s regulátorom platničky na plno, v našom prípade stupeň „4“. Keď začne voda vrieť, prepnem na stupeň „2“ a po šiestich minútach vypnem úplne. A po desiatich minútach prestane voda vrieť, vajíčka sú na tvrdo.
V jednom starom vtipe varil chlap, slamenný vdovec, vajíčka hodinu a stále boli tvrdé, nechceli zmäknúť ako všetko ostatné v hrnci. Viem, že by sa im nič nestalo, aj keby som ich varil hodinu, len je mi ľúto páliť zbytočne elektrinu, aj keď ju máme zo slnka. A tak som rád, že som prišiel na spôsob, ako s tunajším vybavením docieliť správne uvarenie vajec tak, ako ich mám rád.