Záhrada v kopci

Zo záhrady do Vianočného šalátu

Na sviatky takmer každá rodina pripravuje dobroty podľa vlastného, väčšinou tradičného, receptu. U nás je súčasťou Vianočného stola aj šalát, ktorý pripravujem ja. Podelím sa s vami o recept a aj o to, prečo je tento šalát taký chutný a zdravý.

Šalát a ryba je v tomto priestore dlhoročnou tradíciou. „Môj“ recept je však trochu inovatívny. Aké suroviny naň potrebujeme? Zoznam obsahuje množstvá pre bežnú rodinu na celé sviatky, je toho trochu viac, ale určite sa zje aj u vás. Takže my doň dávame:

  • kilo zemiakov z vlastnej záhrady
  • pol kila kvalitných cestovín, mašličky
  • desať na tvrdo uvarených vajec z vlastného chovu
  • dve veľké cibule z vlastnej záhrady
  • pol kila mrkvy z vlastnej záhrady
  • pol kila hrášku z vlastnej záhrady
  • štyri sterilizované uhorky
  • veľká majonéza (400 g)

Zemiaky aj cestoviny uvaríme vo vode, mrazený hrášok a čerstvá mrkva pokrájaná na kocky sa varí v parnom hrnci Tefal, okrem iného zostane pekne farebná.

Šalát robím vždy v dvoch misách. Na dno nasypem polovičku uvarených cestovín a do toho cez klasické pretláčadlo na zemiaky vyrobím z varených zemiakov „hranolky“ a hneď za tým aj z varených vajec. Zľahka premiešam a nasypem polovičku hrášku s mrkvou, opäť premiešam. Na to ide na drobno nakrájaná cibuľa a opäť premiešam. Nakoniec vyberiem z kúpenského pohára nakladačiek zo štyri uhorky a opäť na drobno nakrájam. Uhorky síce pestujeme, ale do octa nič nenakladáme, takže sa nám neoplatí vyrábať si dva trojdecové poháre na rok, radšej si dáme dobrý pozor, prečítame v obchode zloženie a kúpime také, čo nemajú zbytočné prísady, ako umelé sladidlo a iné debiliny.

Na záver do takmer hotového šalátu zamiešam polovičku majonézy. Opäť si vyberáme takú, ktorá neobsahuje zbytočné prísady a nemusí jej byť zbytočne veľa. Posledná varená zálievka, ktorej dávam tak zo tri polievkové lyžice na misu, zostane mojím tajomstvom 😉 ale vo vašej rodine celkom iste máte svoju osvedčenú receptúru 🙂

Šalát jeme s rybou, nemusí to byť nutne kapor. Pretože je chutný, občas ho zjem za tanier len tak, bez ničoho ďalšieho. Pretože tento druh jedál u nás cez rok nebýva na stole, tak si ho zopakujeme okrem Štedrého večera aj na Silvestra. A potom ešte raz na Veľkú noc, chutí dobre aj s vareným údeným 😉

Najchutnejšie ovšem na celom šaláte je to, že takmer všetky suroviny do neho si dopestujeme v našej záhrade. Vieme teda, že sa jedná o úplne zdravé suroviny a preto sa nemusíme báť ho zjesť v malých dávkach v neobmedzenom množstve. Teda obmedzenom, ale len veľkosťou misy 😮

Súvisiace:  Po muchovníkoch prišli egreše a ríbezle

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.