Záhrada v kopci

A už grilujeme

Jednou z vecí, na ktorú sme sa spolu tešili pri kúpe záhrady, bolo, že si budeme môcť v záhrade niečo dobré ugrilovať. Že pri tom budeme oddychovať a kochať sa novou záhradou a tým, čo sme v nej spolu dokázali. A ten čas práve nastal. Kúpili sme si nový záhradný gril, potrebné príslušenstvo a začali napĺňať oddychovú časť sna o záhrade.

Keď ideme do záhrady v pracovný deň po práci, musíme myslieť aj na večeru. Čo budeme jesť, kedy budeme jesť a kde budeme jesť. Môžeme si zobrať jedlo z domu, hotové alebo studené, môžeme si nechať doviesť jedlo a môžeme odísť skôr, aby sme sa najedli doma. To by bolo ale strata času. A dovoz jedla sa celkom predraží, keď ho treba len pre dvoch. To prichádza do úvahy len pri väčšom počte ľudí v záhrade.

Už sme skúšali pripravovať jedlo aj priamo v záhrade, v remoske na elektrinu. Nie je to zlé, je to rovnaké ako jedlo pripravené v remoske doma. Faktom je, že remoska nezdržuje od práce v záhrade, len nesmiete zabudnúť, že ju máte zapnutú 😉

Grilovanie v záhrade spája prípravu pokrmu s relaxom a celkovo oddychom. Najmä keď sa zíde väčšia partia. Kým však pozveme rodinu alebo priateľov na grilovačku k nám, chcel som si v pokoji otestovať jednak gril samotný, jednak svoje „umenie“ grilovať. Pretože až doteraz som pri grilovaní bol vždy len hosťom a pozorovateľom, musel som si sám vyskúšať založenie ohňa v grile, akú dobu trvá rozžeravenie dreveného uhlia a aké množstvo ho je potrebné pre ugrilovanie požadovaného množstva mäsa. Zatiaľ mäsa, lebo vlastnú zeleninu, ktorú by sme si mohli na grile pripraviť, ešte nemáme.

grilovanie

V pláne máme postaviť zastrešenú terasu a betónový gril, ale kým k tomu dôjde, kúpili sme si smaltovaný gril z Lidlu kruhového tvaru. ľahko ho prenesiem z domu, ľahko sa obsluhuje, ľahko sa čistí. Na grilovanie sme si našli miesto pod starou jabloňou, ktorá cez deň poskytuje vítaný tieň a večer je tam príjemne teplo. A s dobrým výhľadom na celú záhradu.

Premiéru grilovania som absolvoval s krkovičkou. Olinka kúpila dobré mäsko, trošku ho ochutila olivovým olejom a korením a keď som konečne zapálil drevené uhlie a vytvorili sa uhlíky, začal som klásť pláty mäsa na rošt. Prvý raz mi trvalo trochu dlhšie, ako chutilo nám. Dobré jedlo v peknom prostredí.

grilujeme

Druhý raz sme vyskúšali, ako sa grilujú klobásky. Hoci je náročné vybrať klobásy s mäsom bez umeliny, vždy sa aspoň jeden druh v obchode nájde. A netreba ich dochucovať ani marinovať. Opäť som naložil do grilu, za pomoci teplovzdušnej pištole podstatne rýchlejšie rozpálil gril a ugriloval klobásky. Chutili výborne ako s chlebom, tak aj so zeleninou a hlúbikmi.

Súvisiace:  Kosiť trávu sme začali tento rok už v apríli

grilovat

Do tretice sme na gril položili plátky kuracieho. Opäť doma marinované s olejom a korením. Gril už ukážkovo zapálený a rozhorený, s dostatočným množstvom brikiet som ugriloval viac, ako sme dokázali v záhrade zjesť, zabalené sme doniesli domov. Opäť sme si pri grilovaní posedeli, porozprávali a potešili záhradou, oddýchli si a vychutnali jej plody. Je to príjemná súčasť pobytu na dedine.

Myslím, že už som zvládol všetky nástrahy grilovania v novom grile, takže sa môžeme stretávať pri grile aj s priateľmi. Vychytali sme drobné „mušky“, máme miesta na sedenie aj stolík, náradie, zvládnuté postupy. Jedlo si teraz vieme pripraviť priamo v záhrade, pre seba aj pre návštevy. Leto môže začať.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.