Záhrada v kopci

Kúrime sliepkam aj chladničke

Zima prináša problémy, ktoré sme nemuseli riešiť, kým sme v záhrade len pestovali a nechovali. No teraz nie len, že musím chodiť do záhrady každý deň, ešte musím aj kontrolovať teplotu a vodu a postarať sa, aby sliepkam aj psíkovi nezamrzla.

Kým pred dvomi rokmi sme chodili len cez víkendy, teraz som tam fakt každý deň, hoci len na pár hodín. Na jednej strane to trochu zvyšuje náklady na obsluhu záhrady, na druhej strane každý deň, hoci len dve či tri hodinky, aj niečo urobím, čo zase zvyšuje výnosnosť záhrady 😉 A že tej roboty stále je, hoci neustále sa nás ľudia pýtajú, čo v záhrade môžeme v zime stále robiť? No my nemáme malú záhradku v kolónii za mestom, my nelikvidujeme zeleninu v polovičke septembra. Máme toho skrátka trochu viacej a máme tam aj živé tvory. A stále sme v procese budovania našej záhrady, či skôr gazdovstva. Takže aj keď v zime neokopovávam a nerýľujem, roboty je dosť. Ako napríklad rozšírenie krátkeho dlaždicového chodníka. Alebo oprava plota po návšteve srnca.

Kurín je síce maximálne automatizovaný, aby nevyžadoval trvalú pozornosť, no v zime je skrátka zima a voda je potvora, pri teplotách pod nulou zamŕza. A sliepky potrebujú prístup k vode, inak nežerú a keď nežerú, nenesú. Okrem toho, že sú dehydrované a trpí samozrejme aj ich termoregulácia (ako aj u človeka-len ten si to často neuvedomuje). Skrátka bez vody je to problém a preto ju treba pre sliepky zabezpečiť.

Najjednoduchšie je dať im do voliéry starý hrniec. A ten potom každý deň umývať. Sliepka do vody nanosí bordel nie len na zobáku, ale aj na nohách. No skrátka bordel, ktorému treba zabrániť. Deväť mesiacov do roka to mám poriešené malými napájačkami s centrálnou zásobou vody, ale počas zimy mám „núdzové“ riešenie.

Vykurovaná napájačka pre sliepky

Betonová dutá tvárnica (DT) o výške 25 cm a v nej, podľa predpovedanej nočnej (a dennej) teploty, jeden, dva či tri dlhohoriace náplne do náhrobných kahancov (vydržia tri či štyri dni), prikryté starou pálenou škridlou.

Vykurovaná napájačka pre sliepky

A na nej obyčajná plastová bajonetová napájačka s objemom 6 litrov. Podľa typu kahanca, teda podľa toho, kde som ich kúpil, zvládne jeden teplotu do mínus 2 či 3 stupne, do mínus osem potrebujem dve alebo tri náplne a aj mínus jedenásť (nad ránom, nie celú noc) tri kahance zvládnu s miernym namrznutím vody v žľiabku, ale stále je dosť vody tekutej. Na pitie pre sliepky ale najmä, aby rozpínajúci sa ľad nepoškodil plastovú napájačku. Pre istotu ale mám jednu v rezerve 😉

Ak bude predpoveď mínus dvadsať, tak napájačku vyprázdnim a ráno naplním vlažnou vodou. Tento spôsob mi dovoľuje prísť do záhrady kľudne aj na obed, lebo viem, že o sliepky je postarané. A Rony si kľudne vodu vylíže aj z ľadu, má to ako zábavu 🙂

Do chalupy sme pred rokom kúpili chladničku s mrazničkou, lebo sme sa zdržiavali na pozemku aj cez víkendy či dovolenky. A potraviny skladovať treba tak, aby sa nepokazili. Kúpa druhej chladničky a mrazničky sa ukázala ako veľká výhoda aj pri požiari v našej bytovke. Samotná chladnička je schopná miestnosť, kde stojí, aj temperovať. Ale len do teploty plus 5 °C! Keď v nevykurovanom dome teplota klesá, lebo vonku je ráz, prestáva chladiť ale najmä mraziť!

Preto som kúpil teplomer s dvomi senzormi, aby som vedel, čo sa vo vnútri deje. Každý si môže myslieť čo chce, ale len čísla hovoria presne.

Teplomer mrazničky, chladničky a miestnosti

Vrchný údaj zobrazuje dáta senzora v mrazáku, stredný v chladničke (pri termostate) a spodný riadok je teplota v miestnosti. Vpravo sú údaje o nameranom maxime a minime za posledných 24 hodín. No a čísla z fotografie nedávajú dôvod na radosť. V mrazáku by mala byť teplota v rozsahu -24 až -18 °C. Keď ale chladnička nameria vonkajšiu teplotu 1° C, tak načo by chladila? A má pravdu, keby EÚ neriešila blbosti. Ako napríklad iba jeden kompresor v kombinovanej chladničke-mrazničke. Keď sa k tomu pridá iba jeden termostat v chladničke, podľa ktorého „múdry stroj“ rozhoduje, kedy a na ako dlho zapne kompresor.

Vykúriť celú miestnosť na teplotu nad 5° C nie je jednoduché, oveľa ľahšie je namieriť teplovzdušný ventilátor na termostat v chladničke a „presvedčiť ju“, že v nej teplo a treba chladiť. Lenže na správnu funkciu potrebuje chladnička minimálny teplotný spád, teda aspoň tých 5° C v miestnosti. Takže hneď po tom, ako kompresor zapne, namierim teplo aj na výparník vzadu chladničky. Aby v jeho okolí bolo tých päť stupňov. Hodinka kúrenia s príkonom 1000 W niekoľko dní v týždni. Bravó Európska únia, to sme chceli, to sme ušetrili elektrickej energie!

Našťastie tých mrazivých dní, kedy to musím takto riešiť, nie je do roka až toľko a kvalita zmrazeného mäsa, či už mletého pre nášho psíka alebo z našich kurčiat, nám za to stojí. A aby to nestálo tak veľa, na tom sa už tiež pracuje 😉

Ďalšie články na tému „chov sliepok“:


Ako bude reklama vypadať?
-
Chcete tu reklamu nastálo len za 500 CZK?
Zobraziť formulár pre nákup

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.