Záhrada v kopci

Zatváraniny, nie zaváraniny

Musíme to zopakovať každému, komu o tom hovoríme. Drobné ovocie u nás konzervujeme na zimu (a budúcu jar) ako zatváraniny, nie zaváraniny. V čom je rozdiel a prečo to považujeme za lepšie? Bude sa vám to páčiť a bude vám to chutiť?

Keď je úrody priveľa, je vhodné ju nejak zakonzervovať na „horšie časy“. Týka sa to ako zeleniny, tak ovocia. Najrozšírenejšie sú čalamády, lekváre, kompóty/zaváraniny a sušenie, prípadne mrazenie. Čo majú všetky tieto spôsoby „odloženia spotreby“ spoločné?

Energia nie je vôbec lacná

Všetky vyššie vymenované spôsoby konzervácie zeleniny a ovocia majú spoločné to, že vyžadujú veľké množstvo energie, či už pri spracovaní (varenie, sterilizácia, sušenie) alebo počas uloženia (mrazenie). Ak by som vám povedal, že existuje overený spôsob konzervácie drobného bobuľového ovocia, ktorý nevyžaduje žiadnu energiu na spracovanie ani uchovanie, chceli by ste o tom niečo vedieť? Tak potom ste tu správne.

Okrem energie potrebujete pri klasickom spracovaní úrody do pohárov aj množstvo vody, cukru a octa. Všetko to má za úlohu zakonzervovať obsah, teda spolu s teplotou zabrániť pokazeniu. Teda zabiť všetko živé v zelenine aj ovocí. V podstate potom jete kyslú alebo sladkú masu, amarouny. Mnohým to chutí. Kto si myslí, že ocot alebo cukor je pre naše telo zdravý, nech zdvihne ruku a zatvorí prehliadač. My ostatní poďme čítať ďalej.

Dobre uvarený lekvár potrebuje okrem kopy jahôd, ríbezlí, malín či slivák a energie aj kopu cukru a ešte aj kopu času. Alebo pektín zo sáčku, doplnený často fruktózou, mňam… Dobrý kompót potrebuje o niečo menej času, ale s cukrom a teplom je na tom podobne. Takže na vitamín C môžeme zabudnúť. Hoci naše mamy a staré mamy často tvrdili, že zaváraniny sú vitamíny na zimu. Možno, ale Céčko do toho neťahajte. Pritom zakonzervovať niektoré druhy ovocia môžete bez toho všetkého. Bez vody, bez cukru, bez pektínu, bez energie, s minimom času. Poďme na to.

Trocha teórie na úvod

Pripomeniem, že nasledujúci text sa bude týkať konzervácie drobného bobuľového ovocia. Myslím tým maliny, černice, egreše, ríbezle, arónie, hlošiny, muchovníky, zemolezy a podobne. Rozhodne nie veľkoplodé jahody. Aby zrelé plody na kríkoch nezhnili, Príroda ich vybavila takmer neviditeľnou ochrannou vrstvičkou, ktorá bráni rozvoju plesní. Vydrží na povrchu celý čas, kým ich neodtrhneme. Potom začína odpočítavanie: 15 minút, štrnásť minút, trinásť minút… a ochrana je fuč! Vyparí sa.

Súvisiace:  Prvé maliny

Problém? Príležitosť? Čo vidíte vy? A čo vidí Olinka? Správne, B je správne.

Ako na zatváraniny?

Najskôr si v kľude pripravíte malé, tak max. trojdecové poháriky so skrutkovacím uzáverom. Horúcou vodou vysterilizujete poháriky aj vrchnáky, po vyliatí vody ich utriete čistou bavlnenou utierkou a ihneď zatvoríte. Vychladnuté suché poháriky si vložíte do apartného košíka a vyberiete sa do svoje záhrady nazbierať si ovocie na zimu. Malo by byť teplo a sucho, rozhodne nie po daždi a určite nie podvečer, keď po západe slnka padá rosa. Ovocie musí byť suché.

Vyberiete si krík so správne zrelými plodmi, položíte košík na zem, vyberiete jeden pohárik, otvoríte a odtrhnete prvú zrelú, čistú, suchú a nepoškodenú(!) bobuľku a vložíte do pohárika. A vtedy začína odpočítavanie. Máte najviac pätnásť minút na to, aby ste pohárik naplnili po okraj, nič nestláčať!, a dobre zatvorili. Preto som spomínal malé poháriky. Čím menšie bobuľky, tým menší pohárik. Nech to stihnete hoci do desiatich minút.

Potom s košíkom plných pohárikov rôznych bobuliek odkráčate do kuchyne alebo komory a poháriky vyložíte… nie, žiadna chladnička, žiadna mraznička, žiadny sterilizačný hrniec. Na policu, radšej do tieňa či tmy, ale normálne pri izbovej teplote. Nepokazia sa, uvidíte. Kľudne za rok.

Ovocie v uzatvorených pohárikoch mierne fermentuje, niektoré vraj na jazyku trochu perlí či štipká. No nekazí sa. Niektoré ani po roku nezmení chuť, niektoré trochu. Musíte vyskúšať, ako je to u vás a ktoré vám bude chutiť. Malé decové poháriky sú na to asi ideálne.

Čo s konzervovaným ovocím?

Čo chcete. Pridávame ho do šľahaného tvarohu, do bieleho jogurtu, do ovsenej teplej kaše. Robíte deťom puding? Zmrzlinu? Kedykoľvek v zime či na jar otvoríte zatváraninu, máte prakticky čerstvé ovocie k dispozícii hneď po otvorení. Ak celý obsah nespotrebujete, uložte pohárik už radšej do chladničky a dlho ho tam nenechávajte.

Ešte máme „staré“ zatváraniny z vlaňajšej úrody, ešte ich stále spotrebovávame. Tento test ukázal, že také maliny či černice ten rok dajú, ani nezbadáte. Tip na zatváraniny sme našli pred vyše rokom na internete, ale nechcel som zverejňovať článok s návodom skôr, ako budeme mať dokonale overené na desiatkach pohárikov rôznych veľkostí a rôzneho obsahu, že tento spôsob konzervovania bez potreby energie na spracovanie či uloženie skutočne funguje. No funguje to bezpečne. A nelikviduje to vitamíny, konzistenciu, tvar ani chuť.

Súvisiace:  Ako robím drážky do hranolov

2 Komentáre

  1. Pingback: Kura pečené na slnku - Byt v paneláku (sk)

  2. Pingback: Kuře pečené na slunci - Byt v paneláku (cz)

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.