Záhrada v kopci

Nová úroda sa začína ukazovať

Aj keď svoju záhradu neberieme len ako čiste produkčnú, vždy sa tešíme, keď sa nám podarí dopestovať nejaké ovocie alebo zeleninu. Plody našej práce sú nie len potravinou, ktorú nemusíme kupovať, ale najmä zdravou potravinou bez pridanej chémie. Tohoročná úroda sa začína pekne ukazovať.

Pre začiatok by bolo treba napísať, že tohoročnú úrodu zeleniny sme si celkom zaslúžili. A tým nemyslím len dobudovanie aj druhého vyvýšeného záhona alebo rekultiváciu ovčína. Od polovičky mája sme prakticky každý deň až do konca júna museli všetku zeleninu pravidelne polievať. No ale oplatilo sa.

prvé papriky

Po reďkovkách sme ochutnali papriky, ktorým sa mimoriadne darí vo vyvýšených záhonoch. Pestujeme dva druhy, podlhovasté aj jabĺčkové. Pod stromami sa im zatiaľ darí menej, ako vo vyvýšenom záhone, hoci aj tam majú mulč. Deficit vody začiatkom leta je poznať.

uhorky

Plocha po zrútenom ovčíne doplnená zeminou z odvodňovacích rigolov a štiepkou sa ukazuje mimoriadne výhodná pre pestovanie uhoriek. Aby mali dostatok priestoru a vzduchu, postavil som k zasadeným priesadám opory z betonárskej výstuže, natreté farbou proti hrdzaveniu.

Dostatok živín aj vody zo spodných prúdov podporuje bujný rast tekvíc hokaido a cukiet. Cukety máme radi čerstvé, ako prílohu k mäsu alebo pri grilovačke, hokaido zase radšej pečené na plátky, alebo spolu s cuketami v zeleninovej zmesi. Alebo ich dám na gril ku koncu opekania.

tekvice a cukety

Zle to nevyzerá ani s paradajkami, ako ukazuje prvá fotka. Bujnejú a rastú, tento rok sme im poskytli viac opôr, ako vlani. Už je nasadených množstvo plodov, ale zatiaľ sú stále zelené. S napätím očakávame, ako to bude s hnednutím rajčín pri prvých plodoch, vlani nás to trochu potrápilo. Dnes má pôda iné zloženie.

Pri cibuli je jasné, že tento rok z toho nič nebude. A ani batáty zo zeme nevyši. Nebudú nám chýbať, len sme si to chceli vyskúšať podľa návodu z TV magazínu.

Ak dozrie všetko, čo sa ukazuje na kríčkoch, tak aj tento rok sa zeleniny najeme dosýta a nebudeme odkázaní na (nízky) štandard kvality, chuti a vône z hypermarketov.

Napísať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.